Την άρνησή του να συμμετάσχει στη διαδικασία των ανακρίσεων της βρετανικής δικαιοσύνης για την υπόθεση Λιτβινένκο ανακοίνωσε ο πρώην πράκτορας της Κα Γκε Μπε και ύποπτος για τη δολοφονία, Αντρέι Λουγκοβόι.
Ο ύποπτος, ο οποίος είναι βουλευτής του υπερσυντηρητικού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος του Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι στη ρωσική Δούμα, δήλωσε ότι «δεν επρόκειτο να αντιμετωπιστεί δίκαια στη Μεγάλη Βρετανία». Ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο, 43 ετών, πέθανε το 2006 μετά από δηλητηρίασή του με πολώνιο-210 σε συνάντηση την οποία είχε πίνοντας τσάι στο Λονδίνο. Έκθεση της βρετανικής δικαιοσύνης, πριν την έναρξη της ανάκρισης, αναφέρει ότι εργαζόταν μαζί με ισπανούς κατασκόπους για τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών MI6 την περίοδο πριν το θάνατό του.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί να εκδώσει τον Αντρέι Λουγκοβόι στο Ηνωμένο Βασίλειο για ανάκριση, ενώ και ο ίδιος αρνείται κάθε εμπλοκή του με την υπόθεση. Θεωρείτο πιθανό η ανάκρισή του να διεξαγόταν ακόμη και μέσω ζωντανής σύνδεσης βίντεο, χωρίς εκείνος να χρειαστεί να ταξιδέψει στο Λονδίνο. Εκρπόσωπος των δικαστικών αρχών της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε, ωστόσο, ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συζητηθεί το εάν ο Λουγκοβόι θα κληθεί να παράσχει αποδεικτικό υλικό και μέσω ποίας οδού θα γίνει κάτι τέτοιο.

«Έχω χάσει κάθε εμπιστοσύνη σε μία αμερόληπτη έρευνα της υπόθεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, και πρέπει να δηλώσω ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχω στη σχετική έρευνα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Λουγκοβόι. Ο ρώσος βουλευτής, μαζί με έτερο πρώην πράκτορα της Κα Γκε Μπε, τον Ντμίτρι Κοβτούν, είχαν θεωρηθεί εξαρχής οι βασικότεροι ύποπτοι για τη δηλητηρίαση του επίσης πρώην πράκτορα των ρωσικών υπηρεσιών Λιτβινένκο στο ξενοδοχείο Millennium, στην πλατεία Γκρόσβενορ του Λονδίνου. Η ανάκριση θα αρχίσει επισήμως την 1η Μαΐου.