Δέκα χρόνια συμπληρώνονται, σήμερα, από τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς. Στις 12 Μαρτίου του 2003, στις 12:30 το μεσημέρι, ο Τζίντζιτς τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά ελεύθερου σκοπευτή τη στιγμή που έμπαινε στο κυβερνητικό κτίριο, όπου βρισκόταν το γραφείο του.
   
Η δολοφονία του πρωθυπουργού οργανώθηκε από ανθρώπους του υπόκοσμου και μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας(JSO). Όλοι οι δράστες καταδικάστηκαν σε πολυετή φυλάκιση, ωστόσο ποτέ δεν έγιναν σοβαρές προσπάθειες για να εντοπιστούν οι ηθικοί αυτουργοί και να αποκαλυφθεί το πολιτικό υπόβαθρο της δολοφονίας του Ζόραν Τζίντζιτς.
   
Σήμερα το μεσημέρι, στο Βελιγράδι πραγματοποιήθηκε πορεία στη μνήμη του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού, η οποία οργανώθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) και το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP). Στην πορεία συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες, ενώ στην κεφαλή της βρίσκονταν οι αρχηγοί των δύο κομμάτων που την οργάνωσαν, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Μπόρις Τάντιτς και πρώην πολιτικοί συνεργάτες του Ζόραν Τζίντζιτς.

Η πορεία ξεκίνησε από το κέντρο του Βελιγραδίου, κατευθύνθηκε προς το κυβερνητικό κτίριο, όπου οι ηγέτες των κομμάτων κατέθεσαν στεφάνι στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός και κατέληξε στο Κεντρικό Νεκροταφείο, όπου βρίσκεται ο τάφος του.
   
Νωρίτερα, στον τάφο του Τζίντζιτς κατέθεσαν στεφάνια και άναψαν κεριά τα μέλη της οικογένειάς του, όπως επίσης και πρώην υπουργοί που συμμετείχαν στην κυβέρνησή του. Στον τόπο της δολοφονίας κατέθεσαν, επίσης, λουλούδια ο σημερινός πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς και μέλη του υπουργικού συμβουλίου.