Στην ανάγκη αμοιβαίου σεβασμού ανάμεσα σε πολιτική και δικαιοσύνη αναφέρθηκε σε νέο ανακοινωθέν του, χθες το βράδυ, ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, μετά από συνάντηση με εκπροσώπους του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου της Ιταλίας.
«Πρέπει να αποφευχθούν αποσταθεροποιητικές εντάσεις», τονίζει ο Ιταλός πρόεδρος, σύμφωνα με τον οποίο «είναι κατανοητές οι ανησυχίες της παράταξης που ήλθε δεύτερη στις εκλογές, σε μικρή απόσταση από την πρώτη, και η οποία θέλει να πετύχει ο ηγέτης της να πάρει μέρος στην πολυσύνθετη πολιτική και θεσμική φάση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη».

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αναφέρεται στην συνάντησή του, χθες το μεσημέρι, με αντιπροσωπεία του κεντροδεξιού, «Λαού της Ελευθερίας» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Στο πρώτο του ανακοινωθέν, αμέσως μετά την συνάντηση αυτή, ο Ιταλός πρόεδρος είχε τονίσει ότι «η αυτονομία της δικαιοσύνης δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση».

Στο δεύτερο, ανακοινωθέν, ο Ναπολιτάνο υπογραμμίζει: «Δεν πρέπει ούτε να ληφθεί υπόψη η παράλογη πιθανότητα να βρίσκονται σε εξέλιξη κινήσεις που στοχεύουν στο να θέσουν εκτός παιχνιδιού (όπως κάποιοι τείνουν να δηλώνουν, με απαράδεκτες υποψίες) έναν από τους πρωταγωνιστές της δημοκρατικής και κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης».