Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας απαγόρευσε σήμερα στον ιταλό πρεσβευτή να φύγει από τη χώρα, αφού η Ρώμη αρνήθηκε να εκδώσει στην Ινδία δύο ναύτες που κατηγορούνται για το φόνο δύο ψαράδων πέρυσι κοντά στο ινδικό κρατίδιο Κεράλα.

Στις 22 Φεβρουαρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας επέτρεψε στους ναύτες, οι οποίοι τελούσαν υπό κατ' οίκον κράτηση στην Ινδία, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για τέσσερις εβδομάδες για να ψηφίσουν.

Ο πρεσβευτής Ντανιέλε Μαντσίνι είχε διαβεβαιώσει προσωπικά το δικαστήριο ότι οι ναύτες θα επέστρεφαν στην Ινδία ως τις 22 Μαρτίου για να δικαστούν. Όμως η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα τους στείλει πίσω.

Το δικαστήριο έδωσε στον Μαντσίνι προθεσμία ως τη Δευτέρα για να εξηγήσει την αλλαγή στάσης της Ιταλίας.

Η Ιταλία υποστηρίζει πως το επεισόδιο έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα και κατηγορεί την Ινδία ότι παραβιάζει τους νόμους που διέπουν τη ναυτιλία.

Ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επέτρεψε στους ύποπτους να διαφύγουν από τον ινδικό νόμο, ο πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ προειδοποίησε χθες ότι θα υπάρξουν συνέπειες αν δεν επιστρέψουν για να δικαστούν.