Ολοκληρώθηκε, στην Πρίστινα, η συνάντηση της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Η κ. Άστον, η οποία έχει διαμεσολαβητικό ρόλο στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, νωρίτερα συναντήθηκε με την πρόεδρο του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα και τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι με αντικείμενο για την πορεία των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών που συνεχιστούν στις 20 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Ο αρχηγός της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι μετά τη συνάντηση με την κ. Άστον τόνισε ότι είναι αισιόδοξος για συμφωνία μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, είπε ότι ο διάλογος συνεχίζεται και ότι στις σημερινές συνομιλίες δεν υπήρξαν πιέσεις από την πλευρά της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, η κ. Άστον είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ανεξάρτητου Φιλελεύθερου Κόμματος και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Κοσόβου, Σλόμπονταν Πέτροβιτς και σύμφωνα με πληροφορίες το μοναδικό κόμμα που δεν δέχθηκε να συμμετάσχει στη συνάντηση ήταν το αντιπολιτευόμενο κίνημα “Αυτοδιάθεση”, του Αλμπίν Κούρτι.

Ο κ. Θάτσι ενόψει της άφιξης της κ. Άστον είχε δηλώσει ότι αναμένει η επίσκεψή της στο Κόσοβο να δώσει ώθηση στην επίτευξη συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Βελιγράδι.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας μετά την επίσκεψη στην Πρίστινα, μεταβαίνει στο Βελιγράδι για συνομιλίες με τη σερβική ηγεσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Σερβίας, στις 2 μ.μ. (τοπική ώρα) η κ. Άστον θα συναντηθεί με τον Σέρβο πρόεδρο, Τόμισλαβ Νίκολιτς, τον πρωθυπουργό Ίβιτσα Ντάτσιτς και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.