Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι παρέστησαν σήμερα στην κηδεία του πλανόδιου μικροπωλητή που αυτοπυρπολήθηκε αυτήν την εβδομάδα στην Τύνιδα, η οποία εξελίχθηκε στη συνέχεια σε διαδήλωση κατά του ισλαμιστικού κυβερνώντος κόμματος Ενάχντα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Η κηδεία του 27χρονου Άντελ Χάζρι έγινε στο χωριό Σουκ Τζεμάα, στη βορειοδυτική Τυνησία, σήμερα, ημέρα κατά την οποία η νέα κυβέρνηση του ισλαμιστή Άλι Λάραγεντ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα, καλούμενη να επιλύσει μια πολιτική, κοινωνική και θεσμική κρίση.

"Θα θυσιάσουμε την ψυχή μας και το αίμα μας για τον μάρτυρά μας", και "Ενάχντα φύγε" φώναζαν οι κάτοικοι του χωριού αυτού, στο οποίο η πρόσβαση ήταν δύσκολη.

Ο Χάζρι, ο οποίος συνέβαλε στις ανάγκες της οικογένειάς του πωλώντας τσιγάρα, αυτοπυρπολήθηκε την Τρίτη στην λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, στην Τύνιδα.

Η κίνησή του αυτή ήταν άκρως συμβολική, καθώς η εξέγερση στην Τυνησία το Ιανουάριο του 2011, η πρώτη της αραβικής άνοιξης, ξέσπασε με την αυτοπυρπόληση στην πόλη Σίντι Μπουζίντ στην κεντρική Τυνησία ενός άλλου πλανόδιου μικροπωλητή, του νεαρού Μοχάμεντ Μπουαζίζι, ο οποίος είχε απελπιστεί από την ανεργία, την ανέχεια και τις διώξεις της αστυνομίας.

Δύο χρόνια μετά η φτώχεια και η ανεργία εξακολουθούν να μαστίζουν την Τυνησία. Στο πλαίσιο αυτό, τους τελευταίους μήνες πολλαπλασιάστηκαν οι απεργίες και οι διαδηλώσεις.