Φως στο τούνελ των διαπραγματεύσεων για το πακέτο στήριξης της Κύπρου βλέπει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εκτιμά πως στο σημερινό Eurogroup θα επιτευχθεί συμβιβασμός για την οικονομική βοήθεια στη χώρα.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα αφήσουμε να περάσει το Σαββατοκύριακο χωρίς επίλυση του προβλήματος της Κύπρου», δήλωσε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Στο σημερινό Eurogroup, πρόσθεσε, «δεν θα πρέπει απλά να προσεγγίσουμε την επίλυση του προβλήματος της Κύπρου», αλλά «να την παρουσιάσουμε και σε ολοκληρωμένη μορφή».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε, παράλληλα, για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη αναγκαστική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο. «Δεν είμαι της γνώμης ότι θα πρέπει να ριχτούμε τυφλά σε λύσεις κουρέματος», είπε ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup, για να προσθέσει ότι θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα αυτό πολύ προσεκτικά.

Η Ευρωζώνη είχε διακηρύξει στην υπόθεση της Ελλάδας ότι πρόκειται για μια μεμονωμένη περίπτωση και με αυτό το δεδομένο «θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις που δεν συνιστούν απλά ένα αδέξιο κούρεμα», συμπλήρωσε ο κ. Γιούνκερ.

Αισιόδοξος για την επίτευξη συμβιβασμού στο θέμα της Κύπρου εμφανίστηκε και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος όμως έδωσε έμφαση στην ανάγκη να εξυγιάνει η Λευκωσία τον τραπεζικό της τομέα.

«Σε ό,τι αφορά την φοροδιαφυγή και τις φορολογικές οάσεις η Κύπρος απέχει ακόμη πολύ από αυτό που λέμε «εντάξει» στο πνεύμα του κράτους δικαίου», υπογράμμισε ο κ. Φάιμαν, διευκρινίζοντας ότι «η Ευρωζώνη θα πρέπει να συμπαρασταθεί σε όλες τις χώρες που πληρούν τις προϋποθέσεις».

Την ίδια ώρα, πάντως, η γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγκελα Μέρκελ κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών. Όπως αναφέρει το περιοδικό Spiegel στην ιστοσελίδα του, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι είναι «θεμιτό» να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι διαβουλεύσεις, εντούτοις «τα ζητήματα θα διαρκέσουν μέχρι να προκύψει μια ποιοτική και συνετή λύση τους».