current views are: 1

15 Μαρτίου 2013
Δημοσίευση10:33

Διαδηλώσεις στη Συρία για τα δύο χρόνια από την έναρξη της εξέγερσης

Οι Σύροι διαδηλώνουν σήμερα κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη της εξέγερσης και με βεβαιότητα δηλώνουν ότι το αίμα που χύθηκε θα οδηγήσει στην πτώση του καθεστώτος που κυβερνά τη χώρα τουλάχιστον τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Δημοσίευση 10:33’
αρθρο-newpost

Οι Σύροι διαδηλώνουν σήμερα κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη της εξέγερσης και με βεβαιότητα δηλώνουν ότι το αίμα που χύθηκε θα οδηγήσει στην πτώση του καθεστώτος που κυβερνά τη χώρα τουλάχιστον τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Οι Σύροι διαδηλώνουν σήμερα κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη της εξέγερσης και με βεβαιότητα δηλώνουν ότι το αίμα που χύθηκε θα οδηγήσει στην πτώση του καθεστώτος που κυβερνά τη χώρα τουλάχιστον τα τελευταία σαράντα χρόνια. “Δύο χρόνια θυσιών για τη νίκη”, είναι το σημερινό σύνθημα των διαδηλωτών, οι οποίοι πραγματοποιούν πορείες διαμαρτυρίας κάθε Παρασκευή, για να υπογραμμίσουν ότι το κίνημα ειρηνικής αμφισβήτησης που άρχισε στις 15 Μαρτίου του 2011 εξελίχθηκε σε πόλεμο λόγω της βίαιας καταστολής του από τις δυνάμεις ασφάλειας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η σύγκρουση έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 70.000 ανθρώπων.

Σφοδρότατες συγκρούσεις μαίνονταν τη νύχτα στην περιοχή Τζουσιγέ και σε άλλα χωριά στα σύνορα του Λιβάνου, εντός της επαρχίας Χομς της κεντρικής Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας επαρχία που συνδέει το βορρά με το νότο της χώρας, 14 αντάρτες και 19 στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες.

Οι συριακές αρχές προειδοποίησαν την Πέμπτη ότι θα πλήξουν στον Λίβανο “ένοπλες συμμορίες” που συνεχίσουν να εισχωρούν στη Συρία μέσω των συνόρων για να πολεμούν στο πλευρό των ανταρτών, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA αναφέροντας ότι μάχες είναι σε εξέλιξη ανάμεσα στις συμμορίες αυτές και τον συριακό στρατό.

“Οι συριακές δυνάμεις επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση μη πλήττοντας τις συμμορίες αυτές εντός του λιβανικού εδάφους προκειμένου να τις εμποδίσουν να περάσουν στο συριακό έδαφος, αλλά αυτό δεν θα διαρκέσει επ’ αόριστον”, προειδοποιεί το συριακό υπουργείο Εξωτερικών σε επιστολή του προς το λιβανικό ομόλογό του, την οποία μετέδωσε το SANA.

Πολλές φορές από την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία, σημειώθηκαν μάχες στις οποίες ενεπλάκη ο συριακός στρατός στα σύνορα Συρίας – Λιβάνου. Εξάλλου κατά το παρελθόν ο συριακός στρατός έπληξε με οβίδες έδαφος του Λιβάνου προκαλώντας θύματα.

Στη διάρκεια της νύχτας, οι νότιες συνοικίες της Δαμασκού βομβαρδίστηκαν και μάχες σημειώθηκαν κυρίως στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό του Γιαρμούκ και στη συνοικία Καμπούν.

Οι συμπλοκές συνεχίστηκαν επίσης στην επαρχία της Δαμασκού και στην περιοχή του Χαλεπίου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο που βασίζεται σε ένα μεγάλο δίκτυο πληροφοριοδοτών, ενόπλων αντικαθεστωτικών και γιατρών.

Την Πέμπτη, 141 άνθρωποι, εκ των οποίων 47 στρατιώτες, 49 αντάρτες και 45 πολίτες, σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.


σχετικα αρθρα