Αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανακάλυψαν έναν άγνωστο χώρο ταφής, στην διάρκεια ανασκαφών για ένα νέο μεγάλο έργο των βρετανικών σιδηροδρόμων στο Λονδίνο, όπου ενδεχομένως να βρίσκονται τα λείψανα περίπου 50.000 ανθρώπων που πέθαναν από τον αποκαλούμενο «Μαύρο Θάνατο».

Δεκατρείς σκελετοί, τοποθετημένοι σε δύο σειρές, βρέθηκαν 2,5 μέτρα κάτω από τον δρόμο στην περιοχή Φάρινγκτον του κεντρικού Λονδίνου από ερευνητές που απασχολούνται στο έργο της Crossrail που θα κοστίσει 24 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από τη μελέτη ιστορικών αρχείων προκύπτει ότι η περιοχή, η οποία περιγράφεται ως «νεκρή ζώνη», στέγαζε κάποτε ένα πρόχειρα κατασκευασμένο κοιμητήριο για τα θύματα της βουβωνικής πανώλης από την οποία έχασε τη ζωή του περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αγγλίας μετά το ξέσπασμά της το 1348.

Τα περιορισμένα αρχεία που διασώζονται υποδεικνύουν ότι μέχρι και 50.000 θύματα ενταφιάστηκαν μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια στο κοιμητήριο του Φάρινγκτον καθώς η πανώλη έπληττε την πρωτεύουσα. 

Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι οι σκελετοί, οι οποίοι απομακρύνθηκαν για να υποβληθούν σε εξετάσεις, θα ρίξουν φως στο DNA της πανώλης και θα επιβεβαιώσουν τις ημερομηνίες ταφής.

Το αρχαιολογικό αυτό εύρημα ενδέχεται να είναι η δεύτερη σημαντική μεσαιωνική ανακάλυψη στην Αγγλία το τελευταίο διάστημα ύστερα από την ανακοίνωση αρχαιολόγων τον περασμένο μήνα ότι ανακάλυψαν κάτω από χώρο στάθμευσης στα κεντρικά της χώρας, τα λείψανα του βασιλιά Ριχάρδου του Γ, ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη το 1485.

.