Η Ισπανία πρόκειται να καταστήσει ακόμη πιο δυσχερείς τους όρους για την πρόωρη συνταξιοδότηση, σε μία προσπάθεια να αυξηθεί η καταβολή εισφορών στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. 

Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου η υπουργός Εργασίας Φάτιμα Μπάνιεθ, από τα νέα μέτρα, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα εξοικονομήσει 4,5 δισεκ. ευρώ το χρόνο όταν αυτά θα αρχίσουν να ισχύουν πλήρως το 2027, πρόσθεσε η υπουργός.

Με βάση τη νέα νομοθεσία, οι εταιρείες που θα επιτρέπουν στους πιο ηλικιωμένους εργαζομένους να βγαίνουν σε πρόωρη σύνταξη θα πληρώνουν πρόστιμα, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί το ύψος των κρατήσεων που θα πρέπει να έχει καταβάλλει ο κάθε εργαζόμενος προκειμένου να κριθεί επαρκής για πρόωρη συνταξιοδότηση.

«Σήμερα, η πρόωρη συνταξιοδότηση και η μερική συνταξιοδότηση κοστίζουν στο σύστημα πάνω από 9 δισεκ. ευρώ τον χρόνο. Όταν αρχίσουν να εφαρμόζονται πλήρως αυτά τα μέτρα θα εξοικονομούμε τα μισά από αυτά τα ποσά κάθε χρόνο», πρόσθεσε η Μπάνιεθ.

Ένας στους δύο Ισπανούς συνταξιοδοτούνται πριν το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, τα 65 έτη, με τη σημερινή μέση ηλικία συνταξιοδότησης τα 63 έτη, επεσήμανε η υπουργός.