Άκαρπη ήταν η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή των νέων προέδρων της γερουσίας και της βουλής της Ιταλίας, με την πολιτική αστάθεια να συνεχίζεται τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές.
Εκτός εάν υπάρξουν θεαματικές εξελίξεις, δεν αναμένεται να εκλεγούν απόψε οι πρόεδροι των δύο σωμάτων του ιταλικού κοινοβουλίου, καθώς οι πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο προτείνει δικούς του υποψήφιους κι αποκλείει συμφωνίες με την κεντροαριστερά.

Η συμμαχία υπό το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) με επικεφαλής τον Πιερλουίτζι Μπερσάνι από την πλευρά της ως αύριο πρέπει αποφασίσει: ή θα προτείνει στην βουλή δικό της υποψήφιο —ακούγεται το όνομα του Ντάριο Φραντσεσκίνι—, ή θα στηρίξει τον Ρομπέρτο Φίκο, υποψήφιο του M5S. Οι αρνητικές αντιδράσεις του Γκρίλο όμως αποδυναμώνουν αυτό το ενδεχόμενο.

Η κεντροδεξιά συμμαχία υπό το κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι μοιάζει να τηρεί στάση αναμονής, για να δει πώς θα κινηθούν οι υπόλοιπες δυνάμεις. Κατόπιν πιθανώς πρόκειται να προωθήσει το δικό της σχέδιο: ένα συνολικό «πακέτο λύσεων» που να συμπεριλαμβάνει υποψήφιους προέδρους των σωμάτων του κοινοβουλίου, ένα σχέδιο για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την εκλογή του επόμενου προέδρου της Δημοκρατίας.

Με τον τρόπο αυτό η παράταξη του Μπερλουσκόνι —που συνεχίζει να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο με επιπεφυκίτιδα— θα προσπαθήσει να εξέλθει από την πολιτική απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει.

Για την προεδρία της γερουσίας ακούγεται το όνομα του Μάριο Μάουρο, στελέχους του κεντρώου κινήματος του Μάριο Μόντι. Ο Ιταλός υπηρεσιακός πρωθυπουργός όμως θέλει να εξακριβώσει το συντομότερο αν υπάρχει η δυνατότητα να σχηματισθεί μια νέα κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής—κεντροδεξιά, κεντροαριστερά και το δικό του κίνημα του κέντρου.

Σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την εκλογή των προέδρων της βουλής και της γερουσίας, το τοπίο ίσως ξεκαθαρίσει αύριο εάν υποβληθούν κάποιες ισχυρές υποψηφιότητες.