Ο νέος μεταβατικός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δήλωσε σήμερα ότι δεν θα επιδιώξει την επιβολή κυρώσεων της ΕΕ εις βάρος της ισλαμιστικής Χεζμπολάχ, παρότι η χώρα του έχει κατηγορήσει την οργάνωση για συμμετοχή στην βομβιστική επίθεση σε θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Μαρίν Ράικοφ δεν δικαιολόγησε την απόφασή του, αλλά είναι πιθανό να πρόκειται για μία παραχώρηση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης που υποστηρίζουν ότι η χώρα μπορεί να καταστεί ευάλωτη σε περισσότερες επιθέσεις ζητώντας να εγγραφεί η Χεζμπολάχ σε μαύρη λίστα, δηλαδή στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο διπλωμάτης καριέρας Μαρίν Ράικοφ ανέλαβε την Τετάρτη επικεφαλής μίας κυβέρνησης τεχνοκρατών ύστερα από τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και της φτώχειας από αντιπολιτευόμενες ομάδες και άλλους ακτιβιστές που οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης.

Ορίστηκε μεταβατικός πρωθυπουργός από τον πρόεδρο με στόχο να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να καθησυχάσει τους διαδηλωτές πριν από τις εκλογές της 12ης Μαϊου.

Ηγέτες της αντιπολίτευσης εκμεταλλεύτηκαν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για να καταγγείλουν τις ανεύθυνες κυβερνητικές κατηγορίες, όπως τις χαρακτήρισαν, ότι η Χεζμπολάχ ευθύνεται για τις βομβιστικές επιθέσεις του περασμένου χρόνου από τις οποίες σκοτώθηκαν πέντε ισραηλινοί στο θέρετρο Μπουργκάς της Μαύρης Θάλασσας.