Αμερικανοί στρατιωτικοί που είχαν μεταβεί στην Ιαπωνία για να προσφέρουν βοήθεια μετά το ατύχημα στην πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα τον Μάρτιο 2011, προσέφυγαν στην αμερικανική δικαιοσύνη και ζητούν αποζημίωση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την εταιρεία Tepco, τον φορέα εκμετάλλευσης της μονάδας αυτής με την αιτιολογία ότι τους είπε ψέματα σχετικά με τους κινδύνους που διέτρεχαν.

Οι εννέα αρχικοί ενάγοντες, που προσέφυγαν τον Δεκέμβριο σε δικαστήριο της Καλιφόρνιας (δυτικές ΗΠΑ), είναι πλέον 26, ενώ περίπου εκατό άλλα άτομα πιθανώς να συμμετάσχουν σε αυτήν την αγωγή, έγραψε χθες η εφημερίδα του αμερικανικού στρατού Stars and Stripes.

Μια νέα αγωγή υποβλήθηκε την Τρίτη σε δικαστήριο της Καλιφόρνιας, την επομένη της δεύτερης επετείου από το σεισμό και το τσουνάμι που σάρωσε την Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου του 2011, προκαλώντας ένα πυρηνικό ατύχημα στη μονάδα της Φουκουσίμα.

Μεταξύ των εναγόντων είναι πεζοναύτες ή πρώην πεζοναύτες καθώς και ναύτες που πραγματοποιούσαν επιχειρήσεις στην ζώνη αυτή την εποχή εκείνη, και υποστηρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από ασθένειες που οφείλονται σε έκθεση σε ακτινοβολία (καρκίνοι, όγκοι, προβλήματα του θυρεοειδούς, αιμορραγίες, πονοκέφαλοι, δυσκολίες στη συγκέντρωση…).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Πεντάγωνο εκτιμά ότι οι ακτινοβολίες στις οποίες αυτοί οι άνθρωποι έχουν εκτεθεί δεν δημιουργούν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία τους.