Σοκαρισμένη η Κύπρος από τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup για τη διάσωση της οικονομίας της, και το κλίμα αποτυπώνεται σε όλες ανεξαιρέτως τις εφημερίδες του νησίου που κάνουν λόγο για «σφαγή» της Κύπρου και «πισώπλατο μαχαίρωμα» από τους ευρωπαίους εταίρους.

Είναι χαρακτηριστικό πώς όλες οι εφημερίδες είτε αυτές που πρόσκεινται στον Αναστασιάδη είτε οι αντιπολιτευόμενες κάνουν λόγο για οδυνηρά μέτρα που θα έχει σοβαρές συνέπειες τόσο στην κοινωνική συνοχή όσο και στην ίδια την οικονομία της Κύπρου.

Η «Κυριακάτικη Αλήθεια» υπό από τον τίτλο «Ολοι ενώπιον των ευθυνών τους» γράφει ότι ίσως πρόκειται για την πιο σημαντική μέρα των τελευταίων δεκαετιών για το κυπριακό κράτος. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται στο πώς φθάσαμε στο κούρεμα και γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε ενώπιον «προειλημμένων αποφάσεων και τετελεσμένων στο Eurogroup». Η εφημερίδα αναφέρει ότι η πρωτοφανής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα απόφαση του Eurogroup να προχωρήσει σε κούρεμα των καταθέσεων προκάλεσε χαώδη κατάσταση και χιλιάδες πολίτες έσπευσαν στις ΑΤΜ να τραβήξουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαν.

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Άτακτη υποχώρηση μπροστά στην άτακτη χρεοκοπία» και γράφει ότι πολύ βαρύ είναι το τίμημα της δανειακής σύμβασης, αφού το μνημόνιο έχει οδυνηρούς όρους και κούρεμα καταθέσεων. Απόψε απευθύνει διάγγελμα ο Πρόεδρος, ενώ αρνητική είναι η πλειοψηφία των κομμάτων στη σημερινή συνεδρία της Βουλής. Γράφει αλλού ότι συσκέψεις επί συσκέψεων πραγματοποιούνται σε πολιτικό και χρηματοπιστωτικό επίπεδο. Η «Σ» αναφέρει επίσης ότι αγανακτισμένος πολίτης ο οποίος είχε τις καταθέσεις του στη ΣΠΕ Κυπερούντας, απέκοψε την είσοδο του υποκαταστήματος στη Λεμεσό σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Σενάρια τρόμου για οικονομία» και γράφει ότι μετά την πισώπλατη μαχαιριά  που δέχθηκε από τους εταίρους της η Κύπρος, η Κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, καλώντας την να ψηφίσει τα μέτρα, αλλά είναι εύθραυστες οι ισορροπίες στη Βουλή. Ο «Φ» αναφέρεται σε δηλώσεις δύο από τους πιο μεγάλους επιχειρηματίες στον τόπο, του Νίκου Σιακόλα και Φώτου Φωτιάδη, οι οποίοι εμφανίστηκαν θετικοί για το κούρεμα καταθέσεων, εξηγώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα σωθεί η χώρα και ότι το σημαντικότερο είναι να υπάρξει σταθερότητα για να ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Σφάγιασαν την Κύπρο» γράφει ότι σε μια οδυνηρή και άκρως καταστροφική για την Κύπρο απόφαση, κατέληξαν τις πρωινές οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αποδέχεται κούρεμα καταθέσεων και αναπροσαρμογή του φόρου επί των τόκων των καταθέσεων. Αλλού γράφει ότι συγκαλείται σήμερα η Βουλή για συζήτηση των νέων μέτρων μετά τη συμφωνία του Eurogroup ενώ σύσκεψη αρχηγών συγκάλεσε χθες αργά το βράδυ στο Προεδρικό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Αλλού αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ διαμηνύει ότι θα καταψηφίσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή της Κυριακής» υπό τον τίτλο «Μετά την πτώση, απαιτείται κάθαρση» γράφει ότι η αποτυχία στο Eurogroup είναι δεδομένη, όπως και η χρεοκοπία της ατολμίας δύο κυβερνήσεων και της Κεντρικής Τράπεζας  να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο και αμεσότερο πρόβλημα των τραπεζών.

Η εβδομαδιαία «Η Μάχη» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Αλληλεγγύη΄λαιμητόμος» και γράφει ότι πολιτική και κοινωνική θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση για εφάπαξ φόρο αλληλεγγύης και σταθερότητας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε ιδιωτική ποινική δίωξη κατά του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια θα προχωρήσουν οι συγγενείς των θυμάτων της φονικής έκρηξης στη Ναυτική Βάση στο Μαρί τον Ιούλιο του 2011. Γράφει επίσης ότι υπάρχει συνωστισμός για τις τρεις θέσεις των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ αφού υπέβαλαν υποψηφιότητα 14 στελέχη του κόμματος.

Η αγγλόφωνη «Sunday Mail» υπό από τον τίτλο «Η Κύπρος προσπαθεί να συνέλθει από την απόφαση του κουρέματος» γράφει ότι η απόφαση να επιβληθεί ένα πρωτοφανές κούρεμα στις κυπριακές καταθέσεις ήταν δύσκολη αλλά η μοναδική επιλογή για να αποφύγουμε την άτακτη χρεοκοπία του κράτους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.