Εκατοντάδες ισπανοί γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας--πολλοί φορώντας τις λευκές ποδιές τους--πραγματοποίησαν σήμερα πορεία διαμαρτυρίας στη Μαδρίτη κατά των περικοπών του προϋπολογισμού και των σχεδίων για μερική ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας.
Κρατούσαν σφυρίχτρες και φώναζαν συνθήματα διαδηλώνοντας στους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας, όπου προκάλεσαν και κυκλοφοριακά προβλήματα. Τα πανό που κρατούσαν έγραφαν: "Το σύστημα υγείας δεν είναι προς πώληση, είναι προς υπεράσπιση".

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης, υπό το Λαϊκό Κόμμα--το συντηρητικό κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία και σε εθνικό επίπεδο με πρωθυπουργό τον Μαριάνο Ραχόι--σχεδιάζει να μεταβιβάσει σε ιδιώτες την διοίκηση έξι από τα 20 μεγάλα δημόσια νοσοκομεία και 27 κέντρων υγείας από τα 270 στην περιοχή.

Υποστηρίζει ότι το μέτρο είναι απαραίτητο για την διασφάλιση των υπηρεσιών υγείας στην διάρκεια της βαθιάς ύφεσης και για την εκπλήρωση του στόχου μείωσης του ελλείμματος.

Ωστόσο, οι ισπανοί εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας ισχυρίζονται ότι οι ιδιώτες θα προτάξουν το κέρδος εις βάρος της ποιότητας με αποτέλεσμα να πληγεί το σύστημα δημόσιας υγείας.