Προτάσεις για την αποφυγή της κύρωσης της συμφωνίας του Eurogroup για το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων κατέθεσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Λιλλήκας.

Όπως ανέφερε, η επικύρωση της συμφωνίας θα οδηγήσει σε μαζική φυγή ξένων εταιρειών και απόσυρση των καταθέσεων με απώλειες δισ. ευρώ.

Ο πρώην υπουργός πρότεινε προπώληση μέρους του φυσικού αεριού από το οικόπεδο 12 και εσωτερικό δανεισμό με 10ετη ομόλογα με ελκυστικό επιτόκιο που θα αποπληρώνεται με τη λήξη των ομολόγων.

Ζήτησε επίσης η Κεντρική Τράπεζα να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων φυσικών προσώπων και εταιρειών απέσυραν καταθέσεις από την Κύπρο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Ο κ. Λιλλήκας εισηγήθηκε να καταψηφιστούν τα νομοσχέδια που επικυρώνουν τα ν/σ, υποστηρίζοντας ότι αντιτίθενται στη συνθήκη Λισαβόνας και το κυπριακό σύνταγμα και προσφυγή σε δημοψήφισμα.

Πρότεινε επίσης λειτουργία των τραπεζών με περιορισμένο αριθμό υπηρεσιών που θα επιτρέπουν στους πολίτες να ανταποκρίνονται στις καθημερινές ανάγκες και υποχρεώσεις των πολιτών.

Σχετικό θέμα: 

Πολιτικό «θρίλερ» στην Κύπρο - Αναβλήθηκε για αύριο το απόγευμα η ψηφοφορία