Έκκληση προς τους πιστούς «να μην φοβηθούν την καλοσύνη και την τρυφερότητα» θέλησε να απευθύνει ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την ομιλία της τελετής ενθρόνισής του και τόνισε ότι «ο άνθρωπος πρέπει να προστατέψει την πλάση και τους αδελφούς του και να απορρίψει το μίσος τον φθόνο και την αλαζονεία».
Ο νέος Ποντίφικας ζήτησε από τις εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητές «να μην φοβηθούν την καλοσύνη και την τρυφερότητα, διότι και ο Ιωσήφ μας δείχνει ότι τα συναισθήματα αυτά είναι ένδειξη δύναμης και όχι ενός ανίσχυρου ανθρώπου» και επανέλαβε πως ξεκινά την ιερατική του πορεία ως επίσκοπος της Ρώμης και διάδοχος του Πέτρου, χωρίς να αναφερθεί στο αξίωμα του Ποντίφικα:  «Ποιος είναι ο ρόλος μου; Να προσφέρω την αγκαλιά μου στους φτωχούς, στους γυμνούς, σε όσους βρίσκονται στην φυλακή. Σε όλους τους ανίσχυρους», υπογράμμισε.


Θερμός εναγκαλισμός με τον Οικουμενικό Πατριάρχη   


Ο Πάπας αυτήν την ώρα δέχεται τα συγχαρητήρια αρχηγών κρατών αλλά και θρησκευτικών ηγετών που παραβρέθηκαν στην τελετή.

Πριν από λίγη ώρα είχε έναν θερμό εναγκαλισμό με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον πρώτο προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας που παραβρίσκεται σε ενθρόνιση Πάπα στην ιστορία των δύο Εκκλησικών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μιλώντας χθες στην τουρκική τηλεόραση αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός.        

«Ακόμη και πριν το Σχίσμα Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως δεν είχε παρευρεθεί σε ενθρόνιση Πάπα. Δεν συνέβη ούτε πριν το 1054, αλλά ούτε και μετά. Με την χειρονομία μου αυτή θέλω να δείξω τη σημασία που δίνω στις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δυο Εκκλησιών» δήλωσε ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας στον τηλεοπτικό σταθμό NTV.    

Βαρθολομαίος και Φραγκίσκος συναντήθηκαν για πρώτη φορά χθες. Οι δυο άνδρες είχαν τετ-α-τετ στον Οίκο της Αγίας Μάρθας στο Βατικανό, προσωρινό κατάλυμα του νέου Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Στη συνέχεια Πάπας και Οικουμενικός Πατριάρχης παρακάθησαν σε δείπνο.       


Μεγαλόπρεπη η τελετή ενθρόνισης Ο Πάπας Φραγκίσκος. τέλεσε την πρώτη του Θεία Λειτουργία ως Ποντίφικας, στο τέλος της οποίας απηύθυνε τα λόγια αυτά στους χιλιάδες πιστούς που κατέκλυσαν από το πρωί σήμερα την πλατεία του ΑγίουΠέτρου. Χαμογελαστός και ντυμένος με απλά λευκά άμφια, ο Ποντίφικας χαιρέτισε το πλήθος που τον επευφημούσε καθώς έφθανε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου με το ανοιχτό παπικό όχημα.
Ήδη από τα ξημερώματα, στις 07:00 ώρα Ελλάδας, εκατοντάδες πιστοί είχαν αρχίσει να φθάνουν στην πλατεία, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις συγκεντρώθηκαν ως ένα εκατομμύριο άνθρωποι και 132 ξένες αντιπροσωπείες. 

Πάνω από 30 ηγέτες κρατών παρακολούθησαν από τις πρώτες σειρές του προαύλιου χώρου του ναού του Αγίου Πέτρου την πρώτη θεία λειτουργία του πρώην αρχιεπισκόπου του Μπουένος 'Αιρες, ο οποίος εξελέγη την Τετάρτη αρχηγός της Καθολικής Εκκλησίας. Το κέντρο της Ρώμης και η περιοχή σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου γύρω από το Βατικανό μοιάζουν να έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού με σειρήνες να ηχούν και ελικόπτερα να πετούν πάνω από την πλατεία του Αγίου Πέτρου. 

Πάνω από 3.000 καραμπινιέροι και άνδρες της δημοτικής αστυνομίας έχουν επιστρατευτεί, ανάμεσά τους και δεκάδες αστυνομικοί με πολιτικά. Σημαίες από πολλές χώρες του κόσμου δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου: σημαίες γαλανόλευκες από την Αργεντινή, ιταλικές, πολωνικές, βραζιλιάνικες, αλλά επίσης σημαίες από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και από χώρες της Αφρικής (Ανγκόλα, Νιγηρία). 

Πολλές καθολικές οργανώσεις έχουν αναρτήσει πανώ ένα από τα οποία γράφει: "Φραγκίσκο, πήγαινε μπροστά, θα είμαι μαζί σου όπου κι αν πας". Επίσης υπάρχει ένα τεράστιο πανώ που γράφει "Σαν Λορέντζο", την ποδοσφαιρική ομάδα της Αργεντινής της οποίας ο Ποντίφηκας είναι οπαδός. Κοντά στην πλατεία έχουν στηθεί σκηνές του Ερυθρού Σταυρού. 

Μετά το γύρο στην πλατεία του Αγίου Πέτρου με το παπικό όχημα για να χαιρετίσει τους πιστούς, ο Παπας προσευχήθηκε στο εσωτερικό της Βασιλικής, στον τάφο του Αγίου Πέτρου, μαζί με περίπου δέκα αρχιερείς, ανάμεσα στους οποίους πατριάρχες καθολικών εκκλησιών της Ανατολής.