Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι η δημοσιοποίηση από τη Wikileaks περίπου 90.000 απόρρητων εγγράφων σχετικά με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν δεν αποκάλυψε ευαίσθητες πληροφορίες

, αλλά θα μπορούσε "να θέσει σε κίνδυνο Αφγανούς που βοηθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες", μεταδίδουν σήμερα, Κυριακή, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Γκέιτς κοινοποίησε την εκτίμησή του αυτή σε επιστολή του με ημερομηνία 16 Αυγούστου προς τον γερουσιαστή Καρλ Λέβιν, πρόεδρο της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, μετά την δημοσίευση των εγγράφων από τον ιστότοπο Wikileaks τον Ιούλιο. Πρόσβαση στο περιεχόμενο της επιστολής δόθηκε τόσο στην εφημερίδα The New York Times, όσο και στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNN.

"Η αρχική εκτίμηση επ' ουδενί δεν υποτιμά τον κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια", έγραψε ο Γκέιτς. "Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί κάποια ζημία σε ευαίσθητες πηγές πληφοροριών ή μεθόδους από την αποκάλυψη [των εγγράφων]".

Ο Γκέιτς γράφει επίσης ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων Αφγανών που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ, μπορεί να τους καταστήσει στόχους των ταλιμπάν και να προκαλέσει "σημαντική βλάβη ή ζημία στα αμερικανικά συμφέροντα στον τομέα της ασφάλειας".

Στις 26 Ιουλίου 2010, ο δικτυακός τόπος WikiLeaks.org δημοσιοποίησε 92.000 εμπιστευτικά έγγραφα του αμερικανικού στρατού, τα οποία ουσιαστικά συνθέτουν το ημερολόγιο του πολέμου στο Αφγανιστάν που ξεκίνησε το 2001 και της κατοχής που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Τα έγγραφα αυτά είχαν επίσης δοθεί από τη Wikileaks εκ των προτέρων στον βρετανικό «Guardian», τους αμερικανικούς «New York Times» και το γερμανικό «Spiegel», υπό την προϋπόθεση να δημοσιευθούν ταυτόχρονα.