Οι λαϊκές εξεγέρσεις στην Αίγυπτο, την Τυνησία και την Υεμένη εγκαινιάζουν μια "νέα εποχή" στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Wall Street Journal.

“Αν δεν είδατε την ανάγκη για μεταρρύθμιση πριν από τα γεγονότα που συνέβησαν στην Αίγυπτο και την Τυνησία, είναι πολύ αργά”, δήλωσε ο Άσαντ, ο οποίος δίνει σπάνια συνεντεύξεις, παραδεχόμενος ότι οι άραβες ηγέτες πρέπει να κάνουν περισσότερα για τις αυξανόμενες προσδοκίες των λαών τους.

Όμως ο Σύρος πρόεδρος αναρωτήθηκε αν "θα είναι άραγε μια νέα εποχή προς περισσότερο χάος ή προς τη δημιουργία θεσμών; Το τέλος δεν είναι ακόμη σαφές".

Ο 45χρονος Άσαντ και ο εκλιπών πατέρας του, ο Χάφεζ αλ-Άσαντ, έχουν κυβερνήσει τη Συρία επί σχεδόν 40 χρόνια. Στη συνέντευξη, είπε πως η Συρία είναι σταθερή και πως ο λαός του θα δώσει στην κυβέρνηση περισσότερο χρόνο για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

"Πρέπει να είσαι πολύ στενά συνδεδεμένος με τις πεποιθήσεις του λαού. Όταν αποκλίνεις θα έχεις αυτά τα προβλήματα, αυτό το κενό που δημιουργεί αναταραχές", δήλωσε ο Άσαντ.

"Ο κόσμος δεν ζει μόνο με συμφέροντα· ζει επίσης με πεποιθήσεις. Αν δεν καταλάβεις την ιδεολογική πλευρά της περιοχής, δεν μπορείς να καταλάβεις αυτό που συμβαίνει", πρόσθεσε.

Ο Σύρος πρόεδρος περιέγραψε τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς παράγοντες που προκάλεσαν "απελπισία" στη Μέση Ανατολή, ανάμεσα στους οποίους ανέφερε την απουσία μεταρρυθμίσεων από αραβικές κυβερνήσεις, την υψηλή ανεργία, την εισβολή στο Ιράκ και τις συγκρούσεις στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

"Ο εσωτερικός παράγοντας είναι ότι φταίμε εμείς, ως κράτη και ως αξιωματούχοι, και ο εξωτερικός είναι ότι φταίτε εσείς, ως μεγάλες δυνάμεις ή αυτό που αποκαλείτε στη Δύση, η διεθνής κοινότητα'", δήλωσε.

Όμως παραδέχθηκε επίσης ότι η πολιτική μεταρρύθμιση στη Συρία δεν προχώρησε όσο γρήγορα πίστευε όταν ανέλαβε την εξουσία, το 1999.

Όπως η Αίγυπτος, η Συρία έχει ένα δρακόντειο νόμο περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει να γίνονται συλλήψεις χωρίς να απαγγέλλονται κατηγορίες. Έχει επίσης ένα μονοκομματικό πολιτικό σύστημα και ελεγχόμενα από την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, αναφέρεται στο δημοσίευμα της Ουόλ Στριτ Τζέρναλ.

Ο Άσαντ δήλωσε ότι θα ασκήσει πίεση για μεταρρυθμίσεις που θα "ανοίξουν" τη χώρα του -- αρχίζοντας από τη θέσπιση νομοθεσίας για τη διεξαγωγή δημοτικών εκλογών και την προώθηση των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, καθώς και από ένα νέο νόμο περί μέσων ενημέρωσης.