Ταχύτερα αντανακλαστικά στις εξελίξεις της Αιγύπτου δείχνει η ΕΕ η οποία μετά την απαθή στάση της στην περίπτωση της Τυνησίας αυτή τη φορά καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφύγουν τη χρήση βίας.

Αναλυτικότερα, οι ηγέτες της Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας σε κοινή τους ανακοίνωση το Σάββατο κάλεσαν τον Πρόεδρο Μουμπάρακ “να ενεργοποιήσει μια διαδικασία μεταρρυθμίσεων, που θα συνοδευτεί από τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης ευρείας σύνθεσης και από τη διενέργεια ελεύθερων και δίκαιων εκλογών”.

Η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ την Κυριακή επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Χόσνι Μουμπάρακ τονίζοντας την ανάγκη “μη προσφυγής στη βία” και ζητώντας “εγγυήσεις για την ελευθερία των συγκεντρώσεων και της επικοινωνίας” όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας κ. Σάιμπερτ. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επίσης Γκίντο Βεστερβέλε τόνισε την ανησυχία του για την “αστάθεια στην ευρύτερη Μέση Ανατολή”.

Στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερμάν Βαν Ρομπέι σε δήλωσή του υπογράμμισε τη «βαθιά του ανησυχία» για το «σπιράλ της βίας» που καθιστά τον διάλογο «όλο και πιο δύσκολο», τόνισε την αξία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών και ζήτησε τον τερματισμό της αιματοχυσίας, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και την εκκίνηση ενός σχεδίου μεταρρυθμίσεων.

«Αυτοσυγκράτηση και ηρεμία» συνέστησε επίσης η εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Άστον, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης απελευθέρωσης «χωρίς όρους» των πολιτικών κρατουμένων.

«Η άσκηση βίας δεν μπορεί να είναι η απάντηση στα νόμιμα δημοκρατικά αιτήματα του Αιγυπτιακού λαού» τόνισε τέλος ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής Γ. Μπούζεκ σε δήλωσή του και προσέθεσε πως «ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί τα επεισόδια στην Αίγυπτο και θα αποδώσει ευθύνες στις αρχές της χώρας» υπογραμμίζοντας την ανάγκη απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιών και του διαδικτύου.

Να σημειωθεί ότι το θέμα Αίγυπτος πρόκειται να πρωταγωνιστήσει στο συμβούλιο των 27 υπουργών Εξωτερικών σήμερα.