Το Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ιορδανία, υπογράμμισε σήμερα ότι αντίθετα με την Αίγυπτο, η αντιπολίτευση δεν ζητεί αλλαγή του καθεστώτος στο βασίλειο αλλά πολιτικές μεταρρυθμίσεις, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι του.

"Αναγνωρίζουμε τη νομιμότητα των Χασεμιτών", της βασιλικής οικογένειας της Ιορδανίας, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Χάμζα Μανσούρ.

"Δεν υπάρχει παραλληλισμός μεταξύ της Ιορδανίας και της Αιγύπτου", πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι "στην Αίγυπτο ο λαός ζητεί μια αλλαγή του καθεστώτος ενώ στην Ιορδανία ζητούμε πολιτικές μεταρρυθμίσεις και εκλεγμένες κυβερνήσεις".

Ο Ζάκι Μπάνι Ερσαΐντ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Μετώπου, διευκρίνισε ότι τα αιτήματα μπορεί να αλλάξουν "αν οι αρχές δεν ενεργήσουν γρήγορα".

Σύμφωνα με τον Ερσαΐντ, μια αντιπροσωπεία του Μετώπου συναντήθηκε χθες Κυριακή με τον πρωθυπουργό Σαμίρ Ριφάι και του επέδωσε "επίσημο αίτημα κυρίως για την παραίτηση της κυβέρνησης, την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και την εκλογή του πρωθυπουργού".

Ο Μανσούρ έκανε λόγο για "την αρχή ενός διαλόγου". "Ο βασιλιάς έλαβε το μήνυμα του λαού, το αφομοίωσε και ελπίζουμε να ενεργήσει γρήγορα", πρόσθεσε. Ο βασιλιάς Αμπντάλα θα έχει προσεχώς κατ΄ιδίαν συνάντηση με αντιπροσωπεία του Μετώπου για να ακούσει τα αιτήματά τους, είπε ιορδανός αξιωματούχος.

Ο Ιορδανός μονάρχης συναντήθηκε την περασμένη Τετάρτη με τον πρόεδρο της Γερουσίας Τάχερ Μάσρι και μέλη της άνω βουλής και υποσχέθηκε να "προωθήσει" πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στο βασίλειο όπου υπάρχει κίνημα διαμαρτυρίας κατά του πληθωρισμού και της ανεργίας.

Η απομάκρυνση του Τυνήσιου προέδρου Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι στα μέσα Ιανουαρίου ύστερα από λαϊκή εξέγερση γέννησε ελπίδες στις περισσότερες αραβικές χώρες.

Στην Ιορδανία τρεις μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν κατά της ακρίβειας στο κόστος διαβίωσης. Οι διαδηλωτές ζητούσαν επίσης την πτώση της κυβέρνησης παρά την εξαγγελία σειράς κοινωνικών μέτρων.