Η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι έδωσε εντολή για τη σύνταξη έκθεσης για τη δίωξη και τις αδικίες που υπέστη η μειονότητα των Ρομά στη Σουηδία στη διάρκεια του 20ου αιώνα.

"Οι Ρομά έχουν καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας υποστεί απαράδεκτη κακομεταχείριση, όπως υποχρεωτική στείρωση, και τα παιδιά των Ρομά έχουν επίσης στερηθεί τη φοίτηση στα σχολεία", δήλωσε ο υπουργός Ενσωμάτωσης Έρικ Ούλενχαγκ.

Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς τα μπροστά είναι απαραίτητο για το σουηδικό κράτος να παραδεχθεί τις αδικίες που έχει κάνει στους Ρομά, προσέθεσε.

Μια επιτροπή για τα θέματα των Ρομά, η οποία είχε διοριστεί από την κυβέρνηση, πρότεινε πέρυσι μια επιτροπή αλήθειας, όπως ονομάστηκε, να εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους οι Ρομά διώχθηκαν στη διάρκεια του 20ού αιώνα στη Σουηδία.

Η επιτροπή υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχει ανάγκη για τη διασπορά και τη σύνθεση πληροφοριών για την ιστορία των Ρομά.

Οι πρώτοι Ρομά πήγαν στη Σουηδία στις αρχές του 16ου αιώνα. Σήμερα υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε περίπου 50.000 από τα 9 εκατομμύρια των κατοίκων της χώρας.

Η έκθεση που θα συνταχθεί θα περιλαμβάνει συνεντεύξεις και μαρτυρίες από Ρομά. Επίσης ένα τμήμα της θα αφορά τη γενοκτονία των Ρομά κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.