Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον "καταδικάζει" τον απαγχονισμό, το Σάββατο, της Ιρανο-ολλανδέζας που κατηγορούνταν για λαθρεμπόριο ναρκωτικών,  Σαχρά Μπαχραμί, και ζητεί και πάλι να επιβληθεί μορατόριο σε όλες τις εκτελέσεις στο Ιράν, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπός της.

Η Άστον "καταδικάζει δριμύτατα" αυτή την εκτέλεση, δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η Άστον εκφράζει επίσης "την κατάπληξή της" για την άρνηση των ιρανικών αρχών να προσφέρουν στις ολλανδικές προξενικές αρχές πρόσβαση στην Σαχρά Μπαχραμί πριν από την εκτέλεσή της και επικρίνει την απουσία "δίκαιης και διαφανούς δικαστικής διαδικασίας" όσον αφορά την εκτελεσθείσα, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η Ύπάτη Αντιπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις εκφράζει επίσης "την ανησυχία της για την πολύ μεγάλη αύξηση των εκτελέσεων στο Ιράν" και επαναλαμβάνει "την έκκλησή της προς το Ιράν να αναστείλει αμέσως όλες τις θανατικές ποινές που έχουν επιβληθεί και να κηρύξει ένα μορατόριο στην ποινή του θανάτου", δήλωσε η εκπρόσωπος.

Παρά την παρέμβαση της Ολλανδίας και τις εκκλήσεις της ΕΕ, η Σαχρά Μπαχραμί, η οποία είχε καταδικασθεί για πώληση και κατοχή ναρκωτικών, απαγχονίσθηκε το Σάββατο.

Στη Χάγη, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε "το πάγωμα όλων των επαφών με το Ιράν" και κατήγγειλε "την πράξη ενός βάρβαρου καθεστώτος".

Η 46χρονη Σαχρά Μπαχραμί, η οποία γεννήθηκε στο Ιράν, αλλά είχε πάρει την ολλανδική υπηκοότητα, είχε καταδικαστεί σε θάνατο στις 2 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το ολλανδικό ραδιόφωνο που επικαλείται την κόρη της.

Συλληφθείσα το Δεκέμβριο του 2009 στην Τεχεράνη ενώ συμμετείχε σε διαδήλωση κατά της αμφισβητούμενης επανεκλογής του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, η Σαχρά Μπαχραμί κατηγορούνταν επίσης, σύμφωνα με την κόρη της, για συμμετοχή σε ένοπλη οργάνωση που αντιτίθεται στην κυβέρνηση.