Το Σουδάν ζήτησε σήμερα από τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις που του έχουν επιβάλει, μία ημέρα αφού τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος έδειξαν ότι το νότιο Σουδάν ψήφισε σχεδόν ομόφωνα υπέρ της απόσχισης του από το βόρειο.

Οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει στο παρελθόν ότι η ομαλή διεξαγωγή του δημοψήφισματος του Ιανουαρίου ήταν βασική προτεραιότητα και πρόσφεραν στην κυβέρνηση του Χαρτούμ έναν "χάρτη" που θα οδηγούσε σε πλήρεις σχέσεις αν επέτρεπε τη διαξαγωγή του δημοψηφίσματος και σημείωνε πρόοδο στο Νταρφούρ.

Παρόλο που η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει την ικανοποίησή της για την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, εξακολουθεί να έχει ανησυχίες για την κατάσταση στο Νταρφούρ, όπου οι συγκρούσεις συνεχίζονται.

"Κάναμε αυτό που είχαμε υποσχεθεί. Τώρα θέλουμε να αρθούν όλες οι κυρώσεις", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν Άλι Κάρτι στο Ρόιτερς στο περιθώριο της συνόδου της Αφρικανικής Ενωσης που πραγματοποιείται στην Αιθιοπία.

"Το Νταρφούρ δεν θα πρέπει να συνδέεται με αυτό. Προσφέρουμε τη συνεργασία μας για την επίλυση του θέματος", πρόσθεσε.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 300.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην ανθρωπιστική κρίση που ακολούθησε τις συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών στο Νταρφούρ το 2003, τις οποίες η Ουάσινγκτον είχε χαρακτηρίσει γενοκτονία. Το Χαρτούμ από τη μεριά του δηλώνει ότι οι νεκροί είναι μόνο 10.000.