Οι μάχες που ξέσπασαν σήμερα το πρωί ανάμεσα στους αντάρτες Καρέν και στο στρατό της Μιανμάρ στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανάγκασαν 10.000 Βιρμανούς να καταφύγουν στην Ταϊλάνδη, ανακοίνωσε σήμερα ταϊλανδός αξιωματούχος.

"Ο αριθμός των ανθρώπων που διέσχισαν τα σύνορα και πέρασαν στην Ταϊλάνδη ανέρχεται σε 10.000", δήλωσε ο Σαμάρτ Λοϊφάς, ο κυβερνήτης της ταϊλανδικής επαρχίας Τακ.

"Στη διάρκεια των μαχών οι Βιρμανοί περιμένουν στις όχθες του ποταμού και παίρνουν τα πλοία με προορισμό την Ταϊλάνδη όταν οι μάχες σταματούν", πρόσθεσε ο κυβερνήτης διευκρινίζοντας ότι σποραδικά ρίπτονται πυρά.

Οι μάχες που ξέσπασαν το πρωί, μια ημέρα μετά τις εκλογές, στην πόλη Μιαουάντι του κρατιδίου των Καρέν, προκάλεσαν το θάνατο τριών αμάχων και τον τραυματισμό 11 ακόμη ανθρώπων. Η πόλη που βρίσκεται στα σύνορα με την Ταϊλάνδη "δέχτηκε επίθεση" το πρωί με βαρέα όπλα, σύμφωνα με επίσημη πηγή της Μιανμάρ. Μια ρουκέτα RPG έπληξε την πόλη Μάε Σοτ της Ταϊλάνδης προκαλώντας τον τραυματισμό αρκετών ανθρώπων, δήλωσε από την πλευρά του ταϊλανδός αξιωματούχος.

Οι μάχες αυτές μεταξύ του Δημοκρατικού Βουδιστικού Στρατού των Καρέν (DKBA) και των κυβερνητικών στρατευμάτων της Μιανμάρ, δείχνουν την αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στη στρατιωτική χούντα και τις μειονότητες, οι οποίες φοβούνται μια αναζωπύρωση στις εστίες εμφυλίου πολέμου στα σύνορα της χώρας.

Οι πληθυσμοί που ζουν κατά μήκος του ποταμού από την πλευρά της Ταϊλάνδης απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους και σχεδόν 10.000 Βιρμανοί πέρασαν την άλλη πλευρά των συνόρων για να γλιτώσουν από τις μάχες, οι οποίες "έληξαν", σύμφωνα με ταϊλανδό αξιωματούχο.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Αμπίσιτ Βετζατζίβα εξέφρασε την εκτίμηση ότι ενδέχεται οι μάχες να συνεχιστούν τους επόμενους τρεις μήνες, με συνέπεια να υπάρξει νέα ροή προσφύγων στη χώρα του.

"Είναι πιθανό αυτό να συνεχιστεί τους τρεις προσεχείς μήνες, κυρίως κατά την μετάβαση της εξουσίας από τη νυν κυβέρνηση στην εκλεγμένη κυβέρνηση", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, μια ημέρα μετά τις πρώτες εκλογές που διεξήχθησαν στη Μιανμάρ τα τελευταία 20 χρόνια.

"Οι μάχες ανάγκασαν πολλούς Βιρμανούς να φύγουν στην Ταϊλάνδη. Η Ταϊλάνδη θα τους βοηθήσει σε ανθρωπιστικό επίπεδο", πρόσθεσε.

Τουλάχιστον 100.000 πρόσφυγες από τη Μιανμάρ, κυρίως της εθνότητας Καρέν, ζουν ήδη σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ταϊλάνδη.

"Θέλουμε την ειρήνη και την τάξη. Δεν θέλουμε συνεχώς προβλήματα. Θέλουμε να δούμε τη συμφιλίωση", πρόσθεσε ο Αμπίσιτ υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό είναι "εσωτερική υπόθεση της Μιανμάρ".