Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στην προοπτική ένταξης της Σερβίας στην Ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι, προσθέτοντας ότι η Σερβία πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, την τήρηση εποικοδομητικής στάσης στην περιοχή και να συνεργαστεί πλήρως με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο κ. Βαν Ρομπέι, σε συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Μίρκο Τσβέτκοβιτς, τόνισε ότι "ο ίδιος προσωπικά και η Ε.Ε. είναι προσηλωμένοι στην προοπτική της ένταξης της Σερβίας και ολόκληρης της περιοχής των δυτικών Βαλκανίων στην Ένωση".

«Εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία να ενθαρρύνω τη Σερβία να συνεχίσει τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, να συνεχίσει την εποικοδομητική στάση στην περιοχή. Επίσης, υπογραμμίζω την ανάγκη της πλήρους συνεργασίας με το ICTY», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη συνάντηση των κ.κ. Βαν Ρομπέι και Τσβέτκοβιτς εξετάστηκε το ενδεχόμενο η περιοχή των δυτικών Βαλκανίων να λάβει περισσότερους πόρους από τα προενταξιακά κονδύλια της Ε.Ε., και η πιθανότητα συμμετοχής Ευρωπαίων αξιωματούχων και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Σύνοδο Σερβίας - Ε.Ε. τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στο Βελιγράδι.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες στη διάρκεια της οποίας θα παραδώσει συμπληρωμένο το ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση το οποίο θα αποτιμηθεί η ετοιμότητα της Σερβίας να αρχίσει τη διαδικασία προσχώρησης στην Ένωση.

Ο κ. Τσβέτκοβιτς θα παραδώσει τις απαντήσεις στον Επίτροπο της Ε.Ε., αρμόδιο για τη διεύρυνση, Στέφαν Φίλε, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τις εξετάσει σε χρονικό διάστημα τεσσάρων έως έξι εβδομάδων. Αν κριθεί αναγκαίο, θα αποσταλούν στη Σερβία, το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο, πρόσθετα ερωτήματα για την περαιτέρω αποσαφήνιση ορισμένων απαντήσεων.