Πολλές εκατοντάδες εγκαταλείπουν πόλη της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας που βρίσκεται στις υπώρειες ενός ηφαιστείου σε δραστηριότητα, φοβούμενοι την πιθανότητα εκροής ηφαιστειακών υλικών, ανακοίνωσε σήμερα τοπικός αξιωματούχος.

Η δημαρχία της Τακαχάρου, που βρίσκεται στην επαρχία Μιγιαζάκι, στα νότια της νήσου Κιούσου, κάλεσε τους 1.158 κατοίκους των πλέον εκτεθειμένων προαστίων της να περάσουν τη νύκτα σε κέντρα υποδοχής.

Από το ηφαίστειο Σινμοεντάκε, ύψους 1.421 μ και το οποίο «ξύπνησε» στις 26 Ιανουαρίου, εξακολουθεί να "πετά" πυκνό καπνό ενώ ηφαιστειακή τέφρα εκτοξεύεται σε ύψος πολλών μέτρων.

«Πάνω από 600 άνθρωποι δέχθηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους. Κάποιοι εξ αυτών έλαβαν άδεια να επιστρέψουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, όμως εκτιμούμε πως θα φιλοξενήσουμε περίπου 700 ανθρώπους τη νύκτα τούτη στις εγκαταστάσεις μας», τόνισε τοπικός αξιωματούχος.

Η απόφαση για την απομάκρυνση των κατοίκων ελήφθη έπειτα από την ανακοίνωση της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ότι επεκτείνει την ακτίνα της ζώνης κινδύνου γύρω από το ηφαίστειο στα 3 χλμ.