Επιστροφή στον "κανόνα χρυσού" για τις κυριότερες οικονομίες της Υφηλίου προτείνει ο πρόεδρος της "Παγκόσμιας Τράπεζας" Ρόμπερτ Ζέλιγκ, με άρθρο του στην βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times.

Σύμφωνα με τον Ζέλιγκ, ο οποίος κρατά τα ηνία της Παγκόσμιας Τράπεζας από το 2007, απαιτείται επιστροφή σε ένα σύστημα σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, όπως αυτό που βασιζόταν στην περίφημη συμφωνία του "Μπρέτον Γούντς" και κατέρρευσε το 1971.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύστημα αυτό πιθανότατα θα αφορούσε το δολάριο, το Ευρώ, το γιέν, τη λίρα στερλίνα και το κινεζικό ρέμινμπι, υπο την προϋπόθεση ότι αυτό θα προχωρούσε σε πραγματική διεθνοποίηση. Όπως επισημαίνει, το σύστημα θα χρησιμοποιούσε επίσης τον κανόνα χρυσού ως σημείο αναφοράς για την εξελίξεις σε μεγέθη όπως ο πληθωρισμός, ο αποπληθωρισμός και οι μελλοντικές νομισματικές ισοτιμίες.

Οι απόψεις του εκτιμάται ότι ανικατοπτρίζουν ανησυχίες σχετικά με τη διατήρηση του κινεζικού νομίσματος σε χαμηλά επίπεδα, με στόχο την εξασφάλιση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, γεγονός που έχει συμβάλει στη διαμόρφωση ανισορροπιών εμπορικού ισοζυγίου σε σειρά κρατών παγκοσμίως.