Δύο ναυλωμένα αεροπλάνα που ξεκίνησαν σήμερα από την Οττάβα θα μεταφέρουν στον Καναδά και σε άλλα σημεία της Ευρώπης Καναδούς πολίτες από το Κάιρο.

Περισσότεροι από 6.000 Καναδοί πιστεύεται πως κατοικούν στην Αίγυπτο, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη πολιτικές ταραχές.

Το πρώτο αεροπλάνο της Air Canada πετάει σήμερα από το Κάιρο στη Φραγκφούρτη με 335 επιβάτες.

Το δεύτερο αεροπλάνο της εταιρείας SkyLink Travel, αναχωρεί επίσης με στάση στη Φραγκφούρτη μεταφέροντας 234 επιβάτες.

Οι Καναδοί πολίτες, γιά να επιβιβαστούν στα αεροπλάνα που ναυλώνει η κυβέρνηση, θα πρέπει να υπογράψουν βεβαίωση πως θα πληρώσουν το κόστος της πτήσης προς την Ευρώπη πριν την αναχώρηση του αεροπλάνου. Από την Ευρώπη θα πρέπει να αγοράσουν δικό τους εισιτήριο προς τον Καναδά.

Ο υπουργός εξωτερικών του Καναδά Λόρενς Κάνον ζήτησε από τους Καναδούς που ζούν στην Αίγυπτο να κρατήσουν θέσεις στα αεροπλάνα της διαφυγής μέσω της καναδικής πρεσβείας.

Ο Καναδός υπουργός εξωτερικών σχετικά με την κατάσταση στην Αίγυπτο δήλωσε : "Καλούμε την αιγυπτιακή κυβέρνηση να ασπαστεί την δέσμευσή της για ενδυνάμωση της δημοκρατίας, της ακρόασης, του διαλόγου και της δημοκρατίας."

“Καλούμε την Αιγυπτιακή κυβέρνηση να επιταχύνει το ρυθμό γιά δημοκρατικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να ακούσει τις αγωνίες του αιγυπτιακού λαού”.

Ο Καναδάς δεν έχει ζητήσει επίσημα από τον Μουμπάρακ να παραιτηθεί· ο Λόρενς Κάνον δήλωσε πως πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Αιγύπτου.