Ο δανός ιστορικός Λαρς Χέντεγκαρντ, πρόεδρος επίσης μίας κίνησης για την προάσπισης της ελευθερίας της γνώμης, απαλλάχθηκε σήμερα από δικαστήριο της Δανίας στο οποίο είχε προσαχθεί για δηλώσεις του που είχαν κριθεί ρατσιστικές και προσβλητικές κατά των Μουσουλμάνων.

Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου του 2009, ο Χέντεγκαρντ είχε δηλώσει: «οι Μουσουλμάνοι βιάζουν τα ίδια τους τα παιδιά. Το ακούμε διαρκώς» και «οι κοπές στις μουσουλμανικές οικογένειες βιάζονται από τους θείους, τους εξαδέλφους και τους πατεράδες τους».

Ωστόσο το δικαστήριο του Φρίντεσμπεργκ στην Κοπεγχάγη, μ'όλο που παραδέχθηκε πως οι δηλώσεις του κατηγορουμένου ήσαν προσβλητικές έκρινε πως δεν είναι κολάσιμες διότι ο Λαρς Χέντεγκαρντ δεν γνώριζε πως οι δηλώσεις του--οι οποίες έγιναν στη διάρκεια ενός χριστουγεννιάτικου δείπνου και υπό την επήρεια αρκετής ποσότητας οινοπνευματωδών-επρόκειτο να βιντεοσκοπηθούν και να δημοσιευθούν.

Επιπλέον, η συζήτηση τούτη δημοσιεύθηκε σε ιστότοπο «χωρίς την άδειά του και χωρίς να έχει τη δυνατότητα να την διαβάσει και να την εγκρίνει», πρόσθεσε το δικαστήριο.

Δημοσιογράφος και ιστορικός, ο Λαρς Χέντεγκαρντ είναι γνωστός ως πρόεδρος της «Εταιρείας για την Ελευθερία της Δημοσίευσης» (Trykkefrihedsselskabet), την οποία είχε συνιδρύσει το 2004.

Η οργάνωσή του είχε υπερασπισθεί στο παρελθόν τους σχεδιαστές των προσβλητικών σκίτσων κατά του Μωάμεθ, τα οποία είχαν δημοσιευθεί σε δανική εφημερίδα το 2005 και είχε προκαλέσει την έκρηξη ενός μεγάλου κύματος διαμαρτυρίας εναντίον τους σε όλον τον μουσουλμανικό κόσμο.