Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σήμερα να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία και να απαγορεύσει τη θεώρηση διαβατηρίου (βίζα) στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και σε 157 κοντινά του πρόσωπα λόγω της καταστολής του κινήματος των αντιπολιτευόμενων στο καθεστώς του, δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες αποφάσισαν να επιβάλουν κυρώσεις εκτός του Λουκασένκο και σε δύο από τους γιους του, τον Βίκτορ και τον Ντμίτρι, όπως και στον υπουργό Άμυνας Γιούρι Ζχαντόμπιν και τον επικεφαλής της KGB (μυστικής αστυνομίας) της Λευκορωσίας Βαντίμ Ζάιτσεφ.

Οι κυρώσεις αυτές, που είχαν ήδη αποφασιστεί κατ'αρχήν από την αρχή του μήνα, δεν είχαν επιβληθεί εν αναμονή μιας ενδεχόμενης απελευθέρωσης αντιπολιτευόμενων. Ωστόσο, αντί να συμμορφωθεί, το Μινσκ προτίμησε να απειλήσει με αντίποινα, υπενθυμίζοντας εμμέσως ότι ένα μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου που προορίζεται για την ΕΕ περνάει από τα σύνορα της Λευκορωσίας.

Η Λευκορωσία, η οποία θεωρείται συχνά ως η τελευταία δικτατορία στην Ευρώπη, άφησε ελεύθερους δύο από τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές από αυτούς που είχαν συλληφθεί, αλλά τρεις παραμένουν στη φυλακή. Και αυτοί που αφέθηκαν ελεύθεροι δεν χαίρουν όλων τους των δικαιωμάτων.

Η ΕΕ δεν επέβαλε ωστόσο επιπρόσθετες οικονομικές κυρώσεις στο Μινσκ, όπως το πάγωμα της βοήθειας για τη συνεργασία, όπως πρότειναν η Σουηδία και η Πολωνία, καθώς δεν επετεύχθη ομοφωνία στο θέμα αυτό μεταξύ των 27 εκπροσώπων των χωρών μελών της ΕΕ.

Ο Λουκασένκο, ο οποίος επανεξελέγη το Δεκέμβριο για μια τέταρτη θητεία με σχεδόν το 80% των ψήφων και βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 16 χρόνια, κατέπνιξε το κύμα διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης, η οποία καταδίκαζε νοθεία στις εκλογές. Περισσότεροι από 600 άνθρωποι και 7 υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές συνελήφθησαν. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ καταδίκασαν έντονα την καταστολή αυτή.