Οι δυτικές δυνάμεις θα πρέπει να εργαστούν πάνω στην υπόθεση ότι το Ιράν θα μπορούσε να έχει ένα πυρηνικό όπλο μέχρι το επόμενο έτος, και η εκτίμηση των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών, για το 2015, μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξη, δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Άμυνας Λάιαμ Φοξ.

Ο Μέιρ Ντάγκαν, ο απερχόμενος διευθυντής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, δήλωσε το μήνα αυτό ότι το Ισραήλ πιστεύει πως το Ιράν δεν θα είναι σε θέση να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα πριν από το 2015.

Αλλά ο Φοξ, απαντώντας σε ερωτήσεις στη Βουλή, δήλωσε ότι ο Ντάγκαν "κάνει λάθος να θεωρεί ότι πάντα πρέπει να βλέπουμε το πιο αισιόδοξο τέλος του φάσματος" των εκτιμήσεων για την πυρηνική ικανότητα του Ιράν.

"Γνωρίζουμε από προηγούμενη εμπειρία, αν μη τι άλλο, τι συνέβη στη Βόρεια Κορέα, ότι η διεθνής κοινότητα μπορεί να δεσμευτεί στην παραδοχή ότι τα πράγματα είναι πιο ρόδινα από όσο πραγματικά είναι", τόνισε.

"Θα πρέπει επομένως να είμαστε πολύ σαφείς ότι είναι απολύτως πιθανό το Ιράν να μπορεί να βρίσκεται στο 2012 στο τέλος του εν λόγω φάσματος και να ενεργήσουμε σύμφωνα με την προειδοποίηση αυτή", δήλωσε.

Δεν είπε πάντως αν η δήλωσή του που βασίζεται σε οποιαδήποτε αξιολόγηση πληροφοριών που διαθέτει η Βρετανία, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και μία από τις έξι δυνάμεις που όμως δεν σημείωσαν καμία πρόοδο στις συνομιλίες με το Ιράν το μήνα αυτό σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

"Το Ιράν δεν έχει ακόμη πυρηνικά όπλα, όπως εκτιμάται, ωστόσο, εξακολουθεί να επιδιώκει τον εμπλουτισμό ουρανίου και την κατασκευή ενός αντιδραστήρα βαρέος ύδατος, και τα δύο από τα οποία έχουν στρατιωτικές δυνατότητες", σημείωσε ο Φοξ.