Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας, ο Φιντέλ Κάστρο σχολίασε τα πρόσφατα γεγονότα στην Τυνησία και την Αίγυπτο και δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να ελέγξει "τα σύννεφα των ακρίδων" που δημιούργησαν οι ΗΠΑ στον κόσμο.

"Πριν από λίγες ημέρες κατέρρευσε η κυβέρνηση της Τυνησίας, όπου οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει το νεοφιλελευθερισμό και χαίρονταν για το πολιτικό ανδραγάθημά τους" γράφει ο Κάστρο σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στον κουβανικό Τύπο.

"Είναι απίστευτο να βλέπουμε πώς σήμερα, ενώ ο λαός χύνει το αίμα του και καταλαμβάνει τα μαγαζιά, η Ουάσινγκτον εκφράζει την ικανοποίησή της για την πτώση" της κυβέρνησης, συνεχίζει ο Κάστρο.

Όσον αφορά την Αίγυπτο, τονίζει ότι οι ΗΠΑ την μετέτρεψαν "στον κυριότερο σύμμαχό τους στον αραβικό κόσμο" αλλά κατηγορεί την Ουάσινγκτον για "μακιαβελισμό" γιατί "ενώ πουλούσε όπλα στην αιγυπτιακή κυβέρνηση ταυτόχρονα χρηματοδοτούσε την αντιπολίτευση".

"Σύννεφο ακρίδων" χαρακτηρίζει ο 84χρονος Κάστρο και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στο Νταβός: πρόκειται για έναν "πύργο της Βαβέλ" όπου "οι αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία, έχουν ως κοινό σημείο τους μόνο τη διαφωνία τους με τις ΗΠΑ".