Ο 82χρονος αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ θα εκφωνήσει λόγο αργότερα σήμερα, στον οποίο θα αναφέρει ρητώς ότι δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές, αλλά θα τονίσει ότι μέχρι τη διενέργεια των εκλογών αυτών θα παραμείνει στη θέση του για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των διαμαρτυρόμενων συμπατριωτών του, σύμφωνα με τα όσα  μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

Με βάση τις πληροφορίες του Αλ Αραμπίγια, που δεν βασίζονται σε επίσημα στοιχεία, ο διορισμένος αντιπρόεδρος Ομαρ Σουλεϊμάν άρχισε ήδη επαφές με εκπροσώπους διαφόρων κομμάτων και κινημάτων της Αιγύπτου.

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο θα γίνουν τον Σεπτέμβριο και μέχρι τώρα ο κ.Μουμπάρακ ήθελε να ξαναείναι υποψήφιος για μια νέα έκτη, εξαετή θητεία.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι συγκεντρωμένοι στο κέντρο του Καΐρου με την ελπίδα ότι ο αριθμός των διαδηλωτών κατά του καθεστώτος του 83χρονου Χόσνι Μουμπάρακ να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.

Οι διαδηλωτές είναι αποφασισμένοι και φωνάζουν "Μουμπάρακ φύγε στη Σαουδική Αραβία ή το Μπαχρέιν" και "Δεν σε θέλουμε, δεν σε θέλουμε" κρατώντας αφίσες που τον απεικονίζουν απαγχονισμένο.

Οι βίαιες αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις συνεχίζουν μέρα – νύχτα στη χώρα του Νείλου και μέχρι στιγμής 135 είναι οι διαδηλωτές που έχουν χάσει τη ζωή τους (σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρακτορείου Reuters) ενώ εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί.

Η αστυνομία και ο στρατός κάνουν λόγο για νόμιμες διεκδικήσεις του αιγυπτιακού λαού και διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί βία κατά των πολιτών εφόσον αυτοί διαδηλώσουν ειρηνικά.

Εκπρόσωποι από διάφορες αντιπολιτευτικές ομάδες πραγματοποιούν σήμερα συνάντηση για να παρουσιάσουν κοινά αιτήματα και να αποφασίσουν αν θα θέσουν επικεφαλής τους τον Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι, του πρώην προέδρου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και κατόχου βραβείου Νομπέλ Ειρήνης ο οποίος δηλώνει πρόθυμος να αναλάβει μεταβατική κυβέρνηση στην Αίγυπτο αν έχει την στήριξη του λαού.

Την ίδια ώρα, η κρατική τηλεόραση της χώρας η οποία ελέγχεται από το καθεστώς Μουμπάρακ καλεί τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην συμμετάσχουν στις αντικυβερνητικές πορείες καθώς μπορεί να έχουν βίαιη εξέλιξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρατικά ΜΜΕ δεν έχουν προβάλλει κανένα πλάνο από τις βίαιες διαδηλώσεις των τελευταίων 7 ημερών.

Στο μεταξύ, υπάρχουν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση προσπαθεί, από την πλευρά της, να διοργανώσει διαδηλώσεις υποστήριξης προς τον Μουμπάρακ.

Ελ Μπαραντέι: Να φύγει εάν θέλει να σώθει ο Μουμπάρακ

Σε συνέντευξη του την Τρίτη στη βρετανική εφημερίδα “The Independent”, ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι προειδοποιεί το Χόσνι Μουμπάρακ τονίζοντας ότι “εάν θέλει πραγματικά να σώσει το τομάρι του, καλά θα κάνει να φύγει”.

Ο Ελ Μπαραντέι επεσήμανε ότι “συνιστά εγκληματική πράξη το να αποσύρει κανείς τελείως την αστυνομία από τους δρόμους της πρωτεύουσας και οι βανδαλισμοί να συμβαίνουν από μυστικά στελέχη των αρχών προσπαθώντας να δημιουργήσουν την αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι χωρίς το Μουμπάρακ η χώρα βυθίζεται στο χάος”

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν εκείνος επιθυμεί να αναλάβει την ηγεσία της χώρας ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε πως δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο αλλά σε περίπτωση που υπάρχει συναίνεση εκ μέρους όλων, θα το κάνει.

Ο πρώην διπλωμάτης εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι “ο αιγυπτιακός στρατός θα συνταχθεί με τον λαό”. Κι αυτό γιατί όπως τόνισε “κάθε στρατιωτικός όταν βγάλει τη στολή του, ανήκει στον λαό, αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα, την ίδια καταστολή, την ίδια αδυναμία να ζήσει μία αξιοπρεπή ζωή. Άρα τελικά, δεν πιστεύω ότι θα πυροβολήσουν εναντίον του λαού”.

Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δικτύο Αλ Αραμπίγια την Τρίτη ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι ο Μουμπάρακ πρέπει να εγκαταλείψει την Αίγυπτο έως την Παρασκευή, την οποία ονομάσαμε ημέρα αναχώρησης.

Στο μεταξύ, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα αρχίσουν συνομιλίες για τη μετάβαση στη δημοκρατία μόλις παραιτηθεί ο Μουμπάρακ.

Αποκλεισμένες από το στρατό όλες οι προσβάσεις σε Κάιρο και άλλες πόλεις

Μια μακριά ουρά από φορτηγά με εμπορεύματα και οχήματα ιδιωτικής χρήσης περιμένουν στο δρόμο για να μπορέσουν να περάσουν καθώς οι στρατιώτες εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων που κατευθύνονται στην πρωτεύουσα.

Ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Αλεξάνδρεια με το Κάιρο είναι αποκλεισμένος σε απόσταση ενός χιλιομέτρου. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο οι έξοδοι των πόλεων Μανσούρα (Δέλτα), Σουέζ (ανατολικά) και Φαγιούμ (νότια του Καΐρου) έχουν επίσης αποκλειστεί από το στρατό.

Η κυκλοφορία των σιδηροδρόμων έχει διακοπεί από τη Δευτέρα και η γραμμή του μετρό που συνδέει το Κάιρο με τα περίχωρα παραμένει κλειστή.

ΗΠΑ: Απομακρύνουν διπλωματικό και κυβερνητικό προσωπικό

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι διέταξε την αποχώρηση όλου του "μη αναγκαίου" διπλωματικού και άλλου κυβερνητικού προσωπικού της από την Αίγυπτο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ακόμα ότι θα συνεχίσει να διευκολύνει την εκκένωση των πολιτών των ΗΠΑ που θέλουν να αποχωρήσουν από την Αίγυπτο, σημειώνοντας πάντως ότι "οι πτήσεις ενδέχεται να διακοπούν και η μεταφορά προς το αεροδρόμιο ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω των διαδηλώσεων".