ΔΙΕΘΝΗ

Συρία και Μεσανατολικό στο τραπέζι της αραβικής συνόδου κορυφής

Δημοσίευση 26 Μαρτίου 2013, 13:35 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Συρία και Μεσανατολικό στο τραπέζι της αραβικής συνόδου κορυφής
Facebook Twitter Whatsapp
Το συριακό ζήτημα και η αραβο-ισραηλινή διένεξη θα είναι τα δύο κυρίαρχα θέματα που θα απασχολήσουν την αραβική σύνοδο κορυφής στην Ντόχα του Κατάρ.
Το συριακό ζήτημα και η αραβο-ισραηλινή διένεξη θα είναι τα δύο κυρίαρχα θέματα που θα απασχολήσουν την αραβική σύνοδο κορυφής στην Ντόχα του Κατάρ.
Ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Χάμαντ μπεν Χαλίφα Αλ-Θάνι, ανοίγοντας τις εργασίες, έκανε έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει δράση για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στον διετή εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και την προσαγωγή των υπευθύνων ενώπιον των αρμόδιων διεθνών δικαστηρίων.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της συριακής αντιπολίτευσης Μοάζ Αλχάτιμπ, μιλώντας από την έδρα της Συρίας στην αραβική σύνοδο κορυφής, δήλωσε ότι ζήτησε από την Ουάσινγκτον να βοηθήσει στην προστασία περιοχών της βόρειας Συρίας που τελούν υπό τον έλεγχο των σύρων ανταρτών με τη χρήση πυραύλων εδάφους-αέρος Patriot και πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζεται να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στον τερματισμό της συριακής σύρραξης.

«Ζήτησα από τον (υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον) Κέρι την επέκταση της ακτίνας δράσης των πυραύλων Patriot (που έχουν αναπτυχθεί στην Τουρκία) ώστε να καλύψουν τη βόρεια Συρία και υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το θέμα... περιμένουμε ακόμη μία απόφαση εκ μέρους του ΝΑΤΟ για την προστασία της ζωής των ανθρώπων, όχι για να λάβει μέρος στις συγκρούσεις, αλλά για να προστατεύσει ζωές», είπε.

Ο Μοάζ Αλχάτιμπ ζήτησε, μετά την έδρα της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο, και την έδρα της Συρίας στα Ηνωμένα Εθνη και δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ διατηρεί ακέραια την ευθύνη της άρνησής του για την επίλυση της κρίσης.

Ο ηγέτης της συριακής αντιπολίτευσης απηύθυνε έκκληση προς «τις αδελφές και φίλες χώρες» να βοηθήσουν τον Εθνικό Συριακό Συνασπισμό «να καταλάβει την έδρα της Συρίας στον ΟΗΕ και στους άλλους διεθνείς οργανισμούς» και ζήτησε την υποστήριξή τους υπό οποιαδήποτε μορφή, τονίζοντας «το πλήρες δικαίωμα στην αυτοάμυνα», σε μία αναφορά στο αίτημα της συριακής αντιπολίτευσης για παροχή βοήθειας σε όπλα.

Ο Μοάζ ΑλΧάτιμπ δήλωσε επίσης κατά την ομιλία του ότι ο συριακός λαός θα αποφασίσει μόνος του το μέλλον του.

«Ο συριακός λαός θα επιλέξει τον ηγέτη του και τον τρόπο διακυβέρνησής του και καμία ξένη χώρα δεν θα το πράξει στη θέση του. Ο συριακός λαός αρνείται κάθε είδος εντολής», είπε προσθέτοντας ότι «η αντιπολίτευση δεν θα ξεπουλήσει τη χώρα της».

Ο Μοάζ Αλχάτιμπ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την Κυριακή την παραίτησή του από την ηγεσία του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού και κατήγγειλε την παθητική στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στη σύρραξη στη Συρία, κατηγορώντας παράλληλα χώρες που υποστηρίζουν τη αντιπολίτευση για προθέσεις ελέγχου της συριακής εξέγερσης. Χθες ανακοίνωσε στην σελίδα του στο Facebook την πρόθεσή του να παραστεί στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και να εκφωνήσει ομιλία στο όνομα του συριακού λαού.

Το συριακό καθεστώς έχει κατηγορήσει την αντιπολίτευση ότι υπακούει στις εντολές των χωρών της περιοχής, και κυρίως των μοναρχιών του Κόλπου.

Κατά της έναρξη των εργασιών της αραβικής συνόδου κορυφής, ο εμίρης του Κατάρ κάλεσε τον Μοάζ Αλχάτιμπ να καταλάβει την έδρα της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμό, η οποία είναι κενή από τον Νοέμβριο 2011.

Ταμείο για την Ιερουσαλήμ

Ως προς την αραβο-ισραηλινή διένεξη, ο εμίρης του Κατάρ πρότεινε τη σύσταση ενός ταμείου για την Ιερουσαλήμ ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, στο οποίο η Ντόχα θα συμμετάσχει με ποσόν 250 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και τη σύγκληση μίνι αραβικής συνόδου κορυφής στο Κάιρο για το παλαιστινιακό ζήτημα με στόχο τη συμφιλίωση ανάμεσα στο κίνημα Φάταχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και τη Χαμάς που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας και την προώθηση της ειρηνευτική διαδικασίας, ανοίγοντας τις εργασίες της αραβικής συνόδου κορυφής στην Ντόχα.

«Προτείνω τη δημιουργία ταμείου ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την υπεράσπιση της Αλ-Κοντς (Ιερουσαλήμ)», είπε ο εμίρης του Κατάρ διευκρινίζοντας ότι τη διαχείριση των πόρων θα αναλάβει η Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης, που ανήκει στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας. Ο εμίρης δεν έδωσε διευκρινίσεις για τον τρόπο λειτουργίας του ταμείου.