Οι αρχές του Ιράν απελευθέρωσαν αμερικανοϊρανό επιχειρηματία ο οποίος κρατείτο στις φυλακές της χώρας επί δυόμισι χρόνια, δήλωσε ο δικηγόρος του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο Ρεζά Ταγκαβί, 71 ετών, αποφυλακίστηκε χθες Σάββατο και σχεδιάζει να αναχωρήσει σύντομα από τη χώρα με την οικογένειά του για να επιστρέψει στις ΗΠΑ, είπε ο δικηγόρος του.

Ο Ταγκαβί είχε συλληφθεί τον Μάιο του 2008 και είχε κατηγορηθεί από τις Ιρανικές αρχές ότι έδωσε 200 δολάρια σε οργάνωση, την Τοντάρ ["Κεραυνός"] που εχθρεύεται την κυβέρνηση στην Τεχεράνη. Ο ίδιος επέμεινε ότι ενέργησε για χάρη μιας γνωριμίας του στο Λος Άντζελες, που είπε πως του ζήτησε να δώσει τα χρήματα σε ένα φίλο στην Τεχεράνη που τα χρειαζόταν. Εν τέλει οι Ιρανικές αρχές αποδέχθηκαν την δική του εκδοχή.

Σε δηλώσεις του μετά την απελευθέρωσή του στο ABC News, ο Ταγκαβί ανέφερε χαρακτηριστικά "μερικές φορές νοιώθω ανακούφιση, μερικές φορές νοιώθω οργή".

Ο γηραιός κρατούμενος βρισκόταν σε ένα κελί με 16 κλίνες στο οποίο ζούσαν 33 κρατούμενοι--στην ίδια φυλακή με δύο ακόμα κρατούμενους από τις ΗΠΑ, τους οδοιπόρους Τζος Φέιταλ και Σέιν Μπάουερ. Την Δευτέρα, οι δύο κρατούμενοι θα συμπληρώσουν 444 ημέρες στη φυλακή--τον ίδιο χρόνο με τους ομήρους της Αμερικάνικης πρεσβείας στην Τεχεράνη που κρατήθηκαν μετά την ισλαμική επανάσταση, από το 1979 ως το 1981. Κυβερνητική πηγή είπε ότι δε σχεδιάζεται η απελευθέρωση των δύο ανδρών, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ την Παρασκευή.

Ο Ταγκαβί είπε ότι θα επιστρέψει στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα. "Θα αρχίσω να ξεχνάω τι συνέβη. Θέλω να τα αφήσω όλα πίσω μου", δήλωσε στο ABC.