Νέα έκκληση στους πολιτικούς παράγοντες της Αλβανίας, να ξεκινήσουν άμεσα διάλογο για την επίλυση της κρίσης που κορυφώθηκε στη χώρα, έπειτα από τα αιματηρά γεγονότα της 21ης Ιανουαρίου στα Τίρανα, απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Θέλουμε να δούμε την έναρξη του πολιτικού διαλόγου, για την επίλυση των πιο ανησυχητικών ζητημάτων στην Αλβανία", δήλωσε η επικεφαλής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της Ε.Ε., Κάθριν Άστον, μετά από σύσκεψη του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ένωσης.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι "είναι σημαντικό να γίνουν σεβαστές οι ευρωπαϊκές αξίες της Δημοκρατίας και του κράτους Δικαίου και να διασφαλιστούν οι θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα".

"Έχω μιλήσει, τόσο με τον πρωθυπουργό κ. Μπερίσα όσο και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Έντι Ράμα και μετέφερα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς το μήνυμα ότι επιθυμούμε να δούμε έναν πραγματικό διάλογο μεταξύ τους", υπογράμμισε η κ. Άστον.

Στο μεταξύ, έκκληση απηύθυνε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Στέφαν Φίλε, μέσω της εκπροσώπου του, Νατάσας Μπάτλερ, για "σεβασμό και ξεκάθαρο διαχωρισμό, μεταξύ των τριών εξουσιών στη χώρα".

Η δήλωση αυτή, είχε ως αφορμή- μεταξύ άλλων- τις κατηγορίες και τις φραστικές επιθέσεις που εξαπέλυσε ο κ. Μπερίσα κατά της γενικής εισαγγελέως της χώρας, Ίνα Ράμα. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας κατηγόρησε την κ. Ράμα για "μονομερή στάση", στις έρευνες που διεξάγονται για τα αιματηρά γεγονότα της 21ης Ιανουαρίου στα Τίρανα, στη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι.

"Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στη χώρα και απευθύνουμε έκκληση, αυτές οι τρεις εξουσίες να γίνουν σεβαστές, διότι αποτελούν τη βάση της Δημοκρατίας. Είναι σημαντικό, η Αλβανία, η οποία έχει υποβάλλει αίτηση για ένταξη στην Ε.Ε., να είναι σε θέση να αποδείξει ότι σέβεται αυτές τις βασικές αρχές, που αποτελούν τμήμα των αρχών της Κοπεγχάγης", τόνισε η εκπρόσωπος του κ. Φίλε.