Έκκληση για μία κοινή υποδομή ενεργειακών δικτύων στην Ευρώπη απηύθυνε ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ,

σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Ρούντσαου», η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της.

«Θα ήταν καλύτερα να είχαμε έναν και μοναδικό, κοινό ιδιοκτήτη για το σύνολο της ενεργειακής υποδομής στην Ένωση», είπε ο κ. Έτινγκερ.

«Πιστεύω ότι στη Γαλλία ή την Ισπανία, όπου η εθνική υποδομή είναι ιδιοκτησία μιας μόνον εταιρίας, είναι καλύτερες οι συνθήκες για τη διασφάλιση του κοινού συμφέροντος στην αναγκαία ανάπτυξη» των δικτύων ηλεκτρισμού, πρόσθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

«Δεν ξέρω κατά πόσον, σήμερα, είναι καλή ιδέα να διαχωρίσουμε στη Γερμανία τα δίκτυα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, γιατί θα βρεθούμε με τέσσερις διαχειριστές διαφορετικών δικτύων», υπογράμμισε ο κ. Έτινγκερ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ανταγωνισμού, από τους τέσσερις μεγάλους παραγωγούς και διανομείς ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία - την E.ON, την RWE, τη Vatenfall και την EnBW - να αποκόψουν τα δίκτυα από τον πυρήνα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους.