Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, η οποία πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ, συναντήθηκε σήμερα με την ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζίπι Λίβνι.

Αργότερα είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον ισραηλινό πρόεδρο Σίμον Πέρες, προτού παραλάβει τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ το μεσημέρι.

Η επίσκεψη της Μέρκελ πραγματοποιείται εν μέσω της ανησυχίας του Ισραήλ για τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής καθώς κορυφώνονται οι αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο.

"Γνωρίζουμε, φυσικά, ότι η Αίγυπτος έχει διαδραματίσει έναν πολύ θετικό ρόλο για το Ισραήλ συγκεκριμένα στις πολλές του προσπάθειες για την εδραίωση της ειρήνης, καθώς και έναν σταθεροποιητικό ρόλο", δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου επίσης αναφέρθηκε στα "δραματικά επεισόδια" στη γειτονική Αίγυπτο και είπε ότι ανησυχεί πώς θα αναλάβουν οι ισλαμιστές.

"Η πιο έντονη ανησυχία μας είναι ότι σε μία κατάσταση ραγδαίων επαναστάσεων (...), αυτό που μπορεί να προκύψει, και έχει ήδη προκύψει σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και το Ιράν, είναι ακραία, ισλαμιστικά, καταπιεστικά καθεστώτα", είπε ο Νετανιάχου.

"Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στις παλιές, άσχημες μέρες", είπε ο ίδιος αναφερόμενος στην περίοδο πριν συνάψουν ειρήνη η Αίγυπτος και το Ισραήλ, δηλαδή πριν το 1979.

Νωρίτερα, δέκα μέλη από το υπουργικό συμβούλιο της Μέρκελ και 12 από εκείνο του Νετανιάχου συνεδρίασαν από κοινού - η τρίτη τέτοια συνεδρίαση από το 2008- όταν οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και της Γερμανίας συναντήθηκαν στην Ιερουσαλήμ για πρώτη φορά κατά την 60ή επέτειο από την ίδρυση του Ισραήλ.

Μία κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση αναφέρει ότι αυτή πραγματοποιήθηκε για να "παγιώσει τους μοναδικούς δεσμούς" ανάμεσα στις δύο χώρες, "αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την επίγνωση της Γερμανίας για την ιστορική της ευθύνη απέναντι στο Ισραήλ", 66 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν την επόμενη κοινή τους συνεδρίαση στη Γερμανία, το 2012.