Το ιρανικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα υπέρ της αποπομπής του υπουργού Μεταφορών, του πρώτου μέλους της κυβέρνησης του σκληροπυρηνικού προέδρου που θα παυθεί από τα καθήκοντά του, μετά την επανεκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ το 2009.

Οι βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της αποπομπής του Χαμίντ Μπεχμπαχανί, τον κατηγόρησαν ότι δεν κατάφερε να βελτιώσει την ασφάλεια στις αερομεταφορές, στο σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο προσάπτοντάς του επίσης κακοδιαχείριση.

"Οι 147 από τους 234 παρόντες βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αποπομπής του υπουργού", είπε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο.

Μια απλή πλειοψηφία στην 294μελή βουλή αρκεί για να αφαιρεθεί το χαρτοφυλάκιο από έναν υπουργό.

Η συντριβή του ιρανικού επιβατικού αεροσκάφους στο οποίο επέβαιναν τουλάχιστον 105 άνθρωποι κοντά στη βορειοδυτική πόλη Ουρουμιγέχ, τον Ιανουάριο, ήταν η αιτία για την κινητοποίηση των βουλευτών.

Η αποπομπή του υπουργού εντάσσεται στη μάχη εξουσίας μεταξύ του Αχμαντινεζάντ και ενός από τους βασικούς του αντιπάλους, του Αλί Λαριτζανί, με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου να επικρίνει την κυβέρνηση για αποτυχημένη οικονομική πολιτική, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές.

Ο Λαριτζανί επέκρινε τον πρόεδρο και τον υπουργό του γιατί δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση.

"Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να αψηφά τη συνεδρίαση για την αποπομπή. Παραβίασαν τον κανονισμό με το να μην παραστούν στο κοινοβούλιο σήμερα", είπε.

Οι σύμμαχοι του Αχμαντινεζάντ είπαν ότι η αποπομπή υποκινήθηκε πολιτικά με σκοπό την αποδυνάμωση του προέδρου.