Στα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στην Ελλάδα και στη μεγάλη αποχή των ψηφοφόρων αναφέρεται σημερινό άρθρο της κοινοτικής ιστοσελίδας «euobserver», ενώ η γαλλόφωνη εφημερίδα «Le Soir» σε δημοσίευμά της, επισημαίνει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των ελληνικών κοινοτήτων.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός διεκδικεί μια ηθική νίκη παρά τα αποτελέσματα των εκλογών», έχει τίτλο το άρθρο που δημοσιεύεται στο euobserver. Το άρθρο, αφού επισημαίνει πως ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι οι ψηφοφόροι επιδοκίμασαν με την συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησής του, σημειώνει ότι ο ισχυρισμός αυτός υπονομεύεται από τις σημαντικές απώλειες που υπέστη το κόμμα του αλλά και την πρωτοφανή αποχή των ψηφοφόρων.

Το άρθρο επισημαίνει το τεράστιο ποσοστό αποχής και σημειώνεται ότι παρότι η ψήφος στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική, συνολικά μόνο το 60% των ψηφοφόρων έδωσαν το παρών, ενώ συνήθως το ποσοστό αυτό κυμαίνεται στο 70% με 80%.

Επιπλέον, το άρθρο επισημαίνει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός μετέτρεψε την περιφερειακή εκλογική διαδικασία σε δημοψήφισμα σχετικά με το πακέτο λιτότητας της κυβέρνησης, προειδοποιώντας ότι θα κηρύξει γενικές εκλογές, σε περίπτωση που αυτό δεν επιδοκιμαστεί. Το άρθρο αναφέρεται, ακόμη, στη σφυγμομέτρηση της εταιρείας Metron, σύμφωνα με την οποία, το 80% του πληθυσμού δεν επιθυμούσε τη διεξαγωγή γενικών εκλογών και σημειώνει ότι το ενδεχόμενο γενικών εκλογών επέδρασε αρνητικά στις αγορές, εκτοξεύοντας τα spread των δεκαετών ελληνικών ομολόγων στα ύψη τις τελευταίες μέρες.

Εξάλλλου, η «Soir», σε άρθρο της με τίτλο «Ταξίδι στην Ελλάδα της κρίσης και των πελατειακών σχέσεων», αναφέρει ότι τα δημαρχεία στην Ελλάδα δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν το προσωπικό τους. Οι κοινότητες και οι διοικητικές τους αρχές, αναφέρει το άρθρο, διαμαρτύρονται για την παύση μεταφοράς κονδυλίων προερχόμενων από το κράτος και την EE, ενώ πολλές από αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έχουν αναστείλει την αμοιβή των εργαζομένων τους.

Επιπλέον το άρθρο αναφέρεται σε μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης που αποσκοπούν στην εξυγίανση των διοικητικών αρχών από τους συμβασιούχους για να αντικατασταθούν από μόνιμους υπαλλήλους που έχουν προσληφθεί μέσω του ΑΣΕΠ. «Στο μέτρο αυτό αντιτίθεται μεγάλος αριθμός συμβασιούχων, εκ των οποίων πολλοί αποφάσισαν να προσφύγουν σε ένδικα μέσα», συνεχίζει το άρθρο, σημειώνοντας ότι από νομικής άποψης το δίκαιο είναι με το μέρος των συμβασιούχων και ότι η ΕΕ έχει ανακοινώσει πως η ατέρμονη ανανέωση των μη μόνιμων συμβολαίων και η μη αμοιβή των εργαζομένων είναι παράνομη. «Από την πλευρά της κυβέρνησης το μέτρο αποσκοπεί κυρίως στο να θέσει τέλος στις πελατειακές σχέσεις, εξαιτίας των οποίων πολλοί δήμαρχοι υποσχέθηκαν θέσεις εργασίας με αντάλλαγμα ψήφους, με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στα έξοδά τους», καταλήγει το άρθρο.