Δύο Αρμένιοι ομολόγησαν την ενοχή τους στην κεκλεισμένων των θυρών δίκη για λαθρεμπόριο ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού, δήλωσε σήμερα στο γαλλικό Πρακτορείο ο γεωργιανός υπουργός Εσωτερικών Σότα Οτιασβίλι.

Ο Σουμπάτ Τονοϊάν και ο Χραντ Οχανιάν συνελήφθησαν το Μάρτιο όταν προσπάθησαν να πουλήσουν 18 γραμμάρια ουρανίου σε έναν πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών της Γεωργίας, που τους είχε παρουσιαστεί ως εκπρόσωπος ριζοσπαστών ισλαμιστών.

Σύμφωνα με τα γεωργιανά μέσα ενημέρωσης οι Τονοϊάν και Οχανιάν μετέφεραν το ουράνιο, που ήταν περίπου κατά 90% εμπλουτισμένο, με ένα τραίνο που έκανε το δρομολόγιο Γερεβάν-Τμπιλίσι, κρυμμένο σε ένα πακέτο τσιγάρα καλυμμένο με πλάκες μολύβδου για να μην γίνει αντιληπτό από τους ανιχνευτές ραδιενέργειας.

Οι δύο άνδρες διαβεβαίωσαν τον πελάτη τους ότι πρόκειται μόνο για ένα δείγμα και ότι είναι σε θέση να πουλήσουν πολύ πιο σημαντικές ποσότητες ουρανίου, σύμφωνα πάντα με τον Οτιασβίλι.

Η Γεωργία λαμβάνει βοήθεια τα τελευταία χρόνια από τις ΗΠΑ ύψους περίπου 50 εκατομμυρίων δολαρίων για να καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο πυρηνικού υλικού. Το λαθρεμπόριο ουρανίου τιμωρείται στη Γεωργία το λιγότερο με 10 χρόνια κάθειρξη, σύμφωνα με τον υπουργό.

Η δίκη διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών για να προστατευθεί η ταυτότητα των πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Η αποκάλυψη αυτού του περιστατικού αναβίωσε τους φόβους για την αποτελεσματικότητα της προστασίας των πυρηνικών υλικών που βρίσκονται αποθηκευμένα στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

"Δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς ποσότητες ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού που βρίσκονταν στις σοβιετικές αποθήκες και δεν γνωρίζουμε πόσο από αυτό εξαφανίστηκε τη δεκαετία του 1990", μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, εκτιμά ο Λόρενς Σιτς, υπεύθυνος του τοπικού γραφείου της μη κυβερνητικής οργάνωσης International Crisis Group, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση "πολύ ανησυχητική".

Το 2006 ένας ρώσος λαθρέμπορος συνελήφθη στη Γεωργία την ώρα που προσπαθούσε να πουλήσει 100 γραμμάρια ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 90% σε έναν γεωργιανό αστυνομικό, που του είχε παρουσιαστεί ως μέλος ισλαμιστικής οργάνωσης.

Το 2003 ένας Αρμένιος είχε συλληφθεί από τους συνοριοφύλακες της Γεωργίας όταν προσπάθησε να περάσει τα σύνορα προς την Αρμενία με εμπλουτισμένο ουράνιο.