Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ κάλεσε σήμερα το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή να "αναγνωρίσει την Παλαιστίνη στα σύνορα του 1967".

Ταυτόχρονα, τονίζεται ότι η σταθερότητα και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή ξεκινούν από εκεί.

"Καλούμε το διεθνές Κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ και Ρωσία) να πάρει την ιστορική απόφαση να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης στα σύνορα των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών από τις 4 Ιουνίου του 1967 κατά την προσεχή του σύνοδο στις 5 αυτού του μήνα στο Μόναχο", δήλωσε ο Ερεκάτ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Για να φέρουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή θα πρέπει να δώσουν τέλος στην ισραηλινή κατοχή, η οποία αποτελεί τη μόνη αιτία όλων των προβλημάτων στην περιοχή", προσέθεσε ο κύριος παλαιστίνιος διαπραγματευτής, αναφερόμενος στις δηλώσεις δυτικών για τη σταθερότητα και τη δημοκρατία στην περιοχή μετά τις λαϊκές εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο.

"Όποιος θέλει δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα σε οποιαδήποτε χώρα, κάτι στο οποίο εμείς δεν αντιτασσόμαστε, θα πρέπει να αναγνωρίσει τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού", υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η παλαιστινιακή ηγεσία έχει στείλει επιστολές προς αυτήν την κατεύθυνση στα μέλη του Κουαρτέτου, όπως και σε άλλα κράτη από αυτά που το απαρτίζουν.

Ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, ανώτερος αξιωματούχος της Φάταχ, κατήγγειλε τον "κυνισμό" των ΗΠΑ μετά "τις αμερικανικές δηλώσεις που μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα στην Αίγυπτο, την ώρα που αρνούνται τα εθνικά, ανθρωπιστικά και πολιτικά δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού".

Εξάλλου ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ ζήτησε χθες το βράδυ από τα παλαιστινιακά κόμματα "να αρχίσουν να σκέφτονται σοβαρά τις γενικές εκλογές", οι οποίες είχαν αναβληθεί επ'αόριστον.

Πέραν των τοπικών εκλογών που προβλεπόταν να διεξαχθούν τον Ιούλιο του 2010 και επίσης αναβλήθηκαν, για τις οποίες γίνονται προσπάθειες για να οριστεί μια ημερομηνία το ταχύτερο δυνατό, κατά το τρέχον έτος, "θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε σοβαρά τις γενικές εκλογές", δήλωσε σε συνέντευξή του στην επίσημη παλαιστινιακή τηλεόραση.

Είναι "σκόπιμο να τις χρησιμοποιήσουμε για να δοθεί τέλος στο διχασμό και να αποκατασταθεί η εθνική ενότητα", κατέληξε.

Το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή αναμένεται να συνέλθει στις 5 Φεβρουαρίου στο περιθώριο της ετήσιας Διάσκεψης για την Ασφάλεια που θα διεξαχθεί στο Μόναχο για να εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο των ισραηλινο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών.