Με ανησυχία και προβληματισμό παρακολουθούν οι ευρωπαϊκές χώρες τις κοινωνικές αναταραχές και τις πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, φοβούμενες για νέο κύκλο επεισοδίων.

Παρίσι: "Το αίμα πρέπει να σταματήσει να τρέχει"

Η Γαλλία επιμένει "να σταματήσει να κυλάει το αίμα" στην Αίγυπτο, όπου 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από την αρχή των διαδηλώσεων, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Πρέπει να σταματήσει να κυλάει το αίμα. Υπάρχουν υπερβολικά πολλοί νεκροί, υπερβολικά πολλοί τραυματίες", δήλωσε ο εκπρόσωπος Μπερνάρ Βαλερό κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Εξάλλου ο Βαλερό διευκρίνισε πως το απόγευμα θα διεξαχθεί στο υπουργείο Εξωτερικών συνάντηση με 15 γαλλικές εταιρείες που επιχειρούν στην Αίγυπτο.

Βερολίνο: Συστήνει την αποφυγή επισκέψεων στην Αίγυπτο

Στο μεταξύ, στο Βερολίνο, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Γερμανία συνιστά να αποφεύγονται από σήμερα τα ταξίδια "προς ολόκληρη την Αίγυπτο".

"Λόγω των τελευταίων εξελίξεων και της ασταθούς κατάστασης, το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά μετ' επιτάσεως να αποφεύγονται τα ταξίδια προς ολόκληρη την Αίγυπτο", αναφέρει το υπουργείο στον ιστότοπό του.

"Η σύσταση αυτή αφορά επίσης τις τουριστικές περιφέρειες της Ερυθράς Θάλασσας", που ως τώρα εξαιρούνταν, "αν και η κατάσταση εκεί είναι αυτή τη στιγμή ήρεμη", σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Βιέννη: Απομακρύνει εκατοντάδες αυστριακούς πολίτες

Εξάλλου στη Βιέννη το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως η Αυστρία άρχισε να απομακρύνει εκατοντάδες πολίτες της από την Αίγυπτο.

Ένα αεροπλάνο της εταιρείας Austrian Airlines ναυλωμένο από το υπουργείο προσγειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυκτα της Δευτέρας στο αεροδρόμιο της Βιένης μεταφέροντας 138 επιβάτες.

Ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο C-130 Hercules προσγειώθηκε λίγες ώρες αργότρερα με 66 επιβάτες, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν ήταν Αυστριακοί. Μεταξύ τους υπήρχαν Γερμανοί, Γάλλοι, Βρετανοί, Τσέχοι, ένας Χιλιανός και ένας Ελβετός, διευκρίνισε ο στρατός.

Το βράδυ της Δευτέρας, αεροπλάνο της Austrian Airlines είχε ήδη επαναπατρίσει 182 Αυστριακούς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, περίπου 1.500 αυστριακοί πολίτες εξακολουθούν να βρίσκονται στην Αίγυπτο, οι περισσότεροι στο Κάιρο και λιγότεροι στο Λούξορ και σε θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού, θα οργανωθούν και άλλες πτήσεις μέσα στις επόμενες ημέρες για την απομάκρυνση των τουριστών, όμως "όχι πριν από αύριο", Τετάρτη.