Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας ζήτησε σήμερα από τον Μαρούφ Μπακχίτ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση και να φέρει εις πέρας "πραγματικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις", ανακοίνωσε σήμερα το παλάτι, μετά τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.

Ο Ιορδανός μονάρχης αποδέχθηκε επισήμως την παραίτηση του πρωθυπουργού Σαμίρ Ριφάι, ενός πλούσιου πολιτικού και πρώην συμβούλου της αυλής, και ζήτησε από τον Μπακχίτ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Ο βασιλιάς καλεί σε σχετική επιστολή του τον Μπακχίτ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2005 ως το 2007, "να λάβει άμεσα και σαφή μέτρα για πραγματικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα αντανακλούν το όραμά μας για σύγχρονες μεταρρυθμίσεις εν γένει που θα υποστηρίζουν τη δράση μας υπέρ της δημοκρατίας".

Πολλές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο στην Ιορδανία με αίτημα την παραίτηση του Ριφάι, λόγω της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής του.

"Θέλουμε μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν το δρόμο στο λαό μας για τις μεγάλες ευκαιρίες και την αξιοπρεπή ζωή που του αξίζει", προσθέτει ο βασιλιάς στην επιστολή του.

Ο διορισμός του Μπακχίτ, στρατιωτικού εν αποστρατεία, ο οποίος είχε διατελέσει πρεσβευτής στην Τουρκία (2002) και μετέπειτα στο Ισραήλ (2005), αναμένεται να ηρεμήσει την κατάσταση στην Ιορδανία, καθώς είναι πολύ δημοφιλής.

Παράλληλα το Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης (FAI), κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ιορδανία, επέκρινε σήμερα την ανάθεση από τον βασιλιά Αμπντάλα της εντολής σχηματισμού της νέας κυβέρνησης στον Μααρούφ Μπαχίτ, υπογραμμίζοντας ότι "δεν είναι μεταρρυθμιστής".

"Ο Μααρούφ Μπαχίτ διεξήγαγε τις χειρότερες βουλευτικές εκλογές" στην Ιορδανία όταν ήταν πρωθυπουργός το 2007 και "δεν είναι μεταρρυθμιστής", δήλωσε ο Ζάκι Μπάνι Ρσέιντ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του FAI.

"Δεν είναι ο κατάλληλος άνδρας για να ηγηθεί μιας μεταβατικής περιόδου και για την έξοδο από την κρίση που αντιμετωπίζει η Ιορδανία", προσέθεσε.

"Φαίνεται ότι το τρένο των μεταρρυθμίσεων δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία. Τασσόμαστε κατά αυτού του πρωθυπουργού. Η πείρα μας από το παρελθόν δεν είναι ενθαρρυντική", δήλωσε παράλληλα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας του FAI Χάμζα Μανσούρ.

Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν καθώς "οι λόγοι για τις διαδηλώσεις αυτές εξακολουθούν να υφίστανται", προσέθεσε.

Το FAI και η Μουσουλμανική Αδελφότητα θα συναντηθούν σήμερα το απόγευμα για να αξιολογήσουν "τις συνέπειες αυτής της απόφασης", μολονότι οι ισλαμιστές έχουν ήδη ανακοινώσει την πραγματοποίηση καθιστικής διαμαρτυρίας μπροστά από τα γραφεία του πρωθυπουργού την Παρασκευή μετά την προσευχή.