Ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας της Μιανμάρ Ταν Σουέ δεν βρίσκεται στη λίστα με τους υποψήφιους για την προεδρία, δήλωσαν σήμερα βουλευτές, σηματοδοτώντας το τέλος της 18χρονης διακυβέρνησής του.

Το νέο κοινοβούλιο της χώρας αναμένεται να ψηφίσει την Πέμπτη για να αναδείξει τον πρώτο πρόεδρο της χώρας που δεν θα προέρχεται από το στρατό, έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα στρατιωτικής διακυβέρνησης.

Οι βουλευτές δήλωσαν στο Ρόιτερς ότι το όνομα του 78χρονου Σουέ δεν περιλαμβάνεται στη λίστα με τους πέντε υποψηφίους για την προεδρία. Όμως ο στρατηγός Σουέ δεν αναμένεται να αποσυρθεί. Είτε θα παραμείνει επικεφαλής του στρατού, είτε θα διαδραματίζει σημαντικό παρασκηνιακό ρόλο στη χώρα.

Επόμενος πρόεδρος της Μιανμάρ αναμένεται να εκλεγεί ο νυν πρωθυπουργός Τέιν Σέιν, ο τέταρτος τη τάξει της στρατιωτικής χούντας.

Ο διορισμός νέου προέδρου είναι μία από τις προτεραιότητες του νέου κοινοβουλίου της Μιανμάρ, του πρώτου εκλεγμένου εδώ και μισό αιώνα, το οποίο σχηματίστηκε μετά τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, τις πρώτες που διεξήχθησαν εδώ και δύο δεκαετίες.