Οι ισπανικές τράπεζες αποταμιεύσεων συγκέντρωναν έως τα τέλη του Δεκεμβρίου περίπου 90 δισ. ευρώ σε μετοχές προβληματικών κατασκευαστικών εταιρειών, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν κατόπιν παραγγελίας της Τράπεζας της Ισπανίας.

Οι 15 περιφερειακές τράπεζες αποταμιεύσεων που είχαν αποκαλύψει τον μεγάλο βαθμό έκθεσης των στον εν λόγω τομέα αφότου έσκασε η «φούσκα» στις κατασκευές και τα ακίνητα στα τέλη του 2008, διαθέτουν 164,9 εκατ. ευρώ σε πιστώσεις και μετοχές τέτοιων εταιρειών.

Στο σύνολο των 90 δις. ευρώ, τα 29,4 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε επισφαλή δάνεια, τα οποία συνεπώς είναι πιθανόν να μην εισπραχθούν ποτέ, τα 27, 5 δισ. ευρώ είναι τα δάνεια της κατηγορίας sub-standard, τα οποία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε επισφαλή και τα 33,1 δισ. αντιστοιχούν σε επιδικασμένες μετοχές κατασκευαστικών εταιρειών, οι οποίες είτε προέρχονται από κατασχέσεις, ή δεν έχει βρεθεί ακόμη αγοραστής τους.

Δύο άλλες τράπεζες, η Caixa Ontivent και η Caixa Pollensa δεν έχουν δημοσιεύσει ακόμη τα στοιχεία τους.

Ερωτηθείς σχετικά, εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ισπανίας διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχουν χρονικά όρια», καθώς πολλά ισπανικά μέσα ενημέρωσης είχαν δημοσιεύσει πως η διορία έληγε χθες βράδυ. «Απλώς θα πρέπει να το κάνουν πριν, ή κατά τη διάρκεια της δημοσίευσης των ισολογισμών τους για το 2010», τόνσιε ο ίδιος.

Η Τράπεζα της Ισπανίας είχε ζητήσει πληροφορίες από τα 17 ταμιευτήρια της χώρας με στόχο να βελτιωθεί η διαφάνειά τους, διότι η αγορά ολοένα και ανησυχεί για την χρηματοοικονομική τους ρευστότητα, ενώ παράλληλα από την προηγούμενη εβδομάδα έχει δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ένα νέο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης, που αξιώνει από τις τράπεζες να βρουν έως τον Σεπτέμβριο επιπλέον κεφάλαια 20 δισ. ευρώ, κυρίως σε ιδιωτικά κεφάλαια, γεγονός που θα αναγκάσει ορισμένα ταμιευτήρια να μετατραπούν σε ‘πραγματικές’ τράπεζες.