Η πολιτική αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) είναι έτοιμη να στηρίξει πλήρως την έρευνα για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, τονίζει στην πιο πρόσφατη έκθεσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι -Μουν, και ταυτόχρονα εκφράζει την προσδοκία ότι την επόμενη περίοδο θα υπάρξει πρόοδος όσον αφορά την έναρξη του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, στην οποία υπάρχουν αναφορές για απάνθρωπη συμπεριφορά προς αιχμαλώτους πολέμου και εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο, όπως και η υιοθέτηση σχετικού ψηφίσματος από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και κύμα δυσαρέσκειας πολιτικών αξιωματούχων στο Κόσοβο και την Αλβανία, αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Η UNMIK παραμένει έτοιμη να παράσχει την πλήρη στήριξή της σε κάθε πιθανή διερεύνηση των ισχυρισμών αυτών, που μπορεί να αρχίσει στο μέλλον, τονίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Η τακτική τριμηνιαία έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ καλύπτει τη χρονική περίοδο από τις 19 Οκτωβρίου του 2010 έως τις 15 Ιανουαρίου του 2011 και αναμένεται να κατατεθεί, στα μέσα Φεβρουαρίου, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι αρχές του Κοσόβου έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς του Ντικ Μάρτι ως εγκληματική επίθεση εναντίον των Αλβανών και τους χαρακτήρισαν αποκυήματα φαντασίας, εικασίες και ανύπαρκτα γεγονότα, τα οποία δεν έχουν αποδειχθεί από τη διεθνή δικαιοσύνη και υποστηρίζονται από το δίκτυο εκείνων που αντιτάσσονται στην ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Η Σερβία, αντιθέτως- τονίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ- χαιρέτισε την έκθεση του Ελβετού γερουσιαστή, ως ανεξάρτητη επιβεβαίωση των ισχυρισμών της για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων και ως στήριξη της εν εξελίξει έρευνας της σερβικής ειδικής εισαγγελίας για τα εγκλήματα πολέμου.

Επιπλέον, στην έκθεση αναφέρεται ότι η UNMIK ήδη από το 2003 έδωσε πληροφορίες στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), καθώς και τα ευρήματά της και ότι στο τέλος του 2008 και στις αρχές του 2009 παρέδωσε τους φακέλους στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex).

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εκφράζει τη λύπη του, επειδή η διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού στο Κόσοβο και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών ανέβαλαν την έναρξη του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Τονίζει δε ότι οι πολιτικές εξελίξεις στο Κόσοβο την προηγούμενη περίοδο, κυρίως την περίοδο των εκλογών, επιβράδυναν τη δυναμική που επιτεύχθηκε μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 9 Σεπτεμβρίου, με το οποίο χαιρετίστηκε η ετοιμότητα της ΕΕ να βοηθήσει στη διεξαγωγή του διαλόγου Βελιγραδίου- Πρίστινας.

«Ελπίζω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα δούμε νέα πρόοδο στη διαδικασία του διαλόγου και ότι οι εξελίξεις στην Πρίστινα θα συμβάλουν στην εσωτερική σταθερότητα, που θα οδηγήσει στην έναρξη των διαβουλεύσεων των δύο πλευρών», σημειώνει o κ. Μπαν Κι -Μουν.

TAGS