Τέσσερις Γκανέζοι και ένας Τογκολέζος, που είχαν συλληφθεί στα τέλη του 2010 και θεωρούνταν ύποπτοι ως μισθοφόροι στην υπηρεσία του απερχόμενου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκμπό, αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα από τους πρώην αντάρτες και συμμάχους του πολιτικού αντιπάλου του, Αλασάν Ουαταρά.

Οι πέντε άνδρες παραδόθηκαν από τις Νέες Δυνάμεις (FN) σε έναν εκπρόσωπο της Γκάνας, παρουσία εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών κατά τη διάρκεια μιας τελετής που οργανώθηκε στο Μπουακέ, το προπύργιο των πρώην ανταρτών.

Ο διευθυντής της αστυνομίας των FN, Ναμπαλασέ Κονέ, εξήγησε ότι η απελευθέρωσή τους οφείλεται στις "οδηγίες" που έδωσε ο Γκιγιόμ Σορό, ο επικεφαλής των πρώην ανταρτών που ελέγχουν το βορρά της Ακτής Ελεφαντοστού από το 2002 και νυν πρωθυπουργός του Ουαταρά τον οποίο αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα ως το νέο πρόεδρο της χώρας.

Ο υφυπουργός Πληροφοριών της Γκάνας, Τζέιμς Αγκιενίμ-Μποατένγκ, είχε διαμαρτυρηθεί στα τέλη Δεκεμβρίου για τις συλλήψεις, υποστηρίζοντας ότι οι φερόμενοι ως μισθοφόροι δεν ήταν παρά "μάστορες και οικοδόμοι", ενώ οι πέντε άνδρες κατηγορούνταν ότι συνέλεγαν πληροφορίες για τις FN και τον εξοπλισμό του.