Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη του στην Βουδαπέστη , ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμμαρμπεργκ ζήτησε από τις Ουγγρικές αρχές να επανεξετάσουν τον Νόμο περί Τύπου, πού έθεσαν σε ισχύ και να διασφαλίσουν την ελευθερία της έκφρασης και τον πλουραλισμό στα Μέσα Ενημέρωσης, σύμφωνα με τα πρότυπα που έχει θεσπίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, τόνισε ο Επίτροπος, είναι σε θέση να συμβουλεύσει τις Ουγγρικές αρχές, για το πώς μπορούν να διασφαλίσουν αυτές τις ελευθερίες στον Τύπο, εφαρμόζοντας τα όσα περιέχονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για Δικαιώματα του Ανθρώπου και τη νομολογία του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.

Η Ουγγαρία συζητά με την ΕΕ, προκειμένου να συμμορφώσει την νομοθεσία της περί Τύπου, με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα πρέπει να αναλογισθεί ότι αποτελεί, πλήρες μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι του Οργανισμού, για θέματα προσωπικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, επεσήμανε ο κ. Χάμμαρμπεργκ.

Στη συνέχεια εξέφρασε την ανησυχία του, για τον έλεγχο που επιβάλλεται, μέσω της πρόσφατης νομοθεσίας, στα Ουγγρικά ΜΜΕ και στο Διαδίκτυο, τονίζοντας ότι, παρόμοια μέτρα ελέγχου του Τύπου, “παγώνουν” την ανεμπόδιστη λειτουργία των Μέσων Ενημέρωσης και επιβάλλουν αυτολογοκρισία στους δημοσιογράφους.

Ο Επίτροπος κάλεσε τις Ουγγρικές αρχές, να λάβουν υπόψη τους, το άρθρο 10 της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περί ελευθερίας της έκφρασης καθώς και τις σχετικές συστάσεις της Επιτροπής Υπουργών και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.